Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjuksköterska knarkade i 15 år – incidenter på jobbet

Mannen hade arbetat på arbetsplatsen sedan 2016.
Foto: Shutterstock
Nu mister han sin sjuksköterskelegitimation.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

En sjuksköterska i Jönköpings län förlorar sin legitimation efter att ha gjort sig skyldig till flera brott, däribland narkotikabrott.

Kopplat till arbetsplatsen har mannen varit inblandad i flera incidenter – bland annat har han hittats påverkad av droger och sovande i sin bil när han egentligen skulle arbeta.

Anmälan från region Jönköping kom in till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, år 2020. Då hade sjuksköterskan under många år varit involverad i olika incidenter på arbetsplatsen.

De händelser som föregick anmälan var att mannen inte dykt upp till sitt nattpass. I stället hade polisen hittat honom i en bil, sovande med motorn på. I bilen fanns också tabletter och urinprov visade att han var påverkad av narkotika.

Några veckor senare hörde polisen av sig igen till arbetsgivaren och berättade att de hittat 3 000 tabletter i en husrannsakan hos mannen.

Erkänt amfetaminbruk i 15 år

Bland preparaten fanns bland annat narkotikaklassade tabletter som amfetamin. Sjuksköterskan ska ha erkänt att han tagit amfetamin i självmedicinerande syfte för att kunna sova, under 15 års tid.

Med anledning av detta utredde vårdgivaren om sjuksköterskan kunde ha stulit narkotikaklassade medel på jobbet. Det gick dock inte att påvisa mer än att han hade ett ”högt uttag” av läkemedel. 

Under 2018 och 2019 hade han 1 391 administrationer av narkotiska läkemedel, vilket ska vara ungefär 500 fler än heltidsarbetande nattkolleger.

Bland övriga incidenter som personal reagerat på återfinns tillfällen då mannen bara försvunnit i väg utan att tala om vart han skulle. Han har enligt anmälan också vid flera tillfällen frångått rutiner när det kommer till medicinhantering.

”Har rannsakat sig själv”

Vid ett tillfälle ska en patient och hennes sambo ha upplevt sig hotade av sjuksköterskan och samtidigt uppfattat honom som påverkad.

Enligt patienten hade sjuksköterskan bland annat sprutat koksalt på hennes sambo. Sjuksköterskan själv förnekade detta, samtidigt som en kollega bekräftade att en dispyt ägt rum.

Förutom att ha gjort sig skyldig till narkotikabrott har mannen också visat sig vara skyldig till bland annat rattfylleri och ringa vapenbrott.

I juli 2020 godkände han ett strafföreläggande för dessa brott samt ringa dopingbrott. Vidare säger han att yrket är viktigt för honom och att han vill ta sig tillbaka.

”NN inser att hans tidigare användande av otillåten substans, kan ha inverkat på hur han skött sina arbetsuppgifter, under den senare delen av 2019. Han har därefter mått dåligt och rannsakat sig själv”, går det att läsa i handlingarna. 

Hans legitimation dras in då brotten anses allvarliga i patientsäkerhetslagens mening.


Se också: