Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjuksköterska anklagas för tafs och sexkommentarer

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS
Sjuksköterskan har anmälts till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

En sjuksköterska inom den kommunala sjukvården i Göteborg har anmälts till Ivo efter flera vittnesmål om sexuella kränkningar mot patienter och kolleger.

”Lova mig att du ringer mig om du blir sugen”, ska han bland annat ha sagt till en patient.

Flera kvinnliga patienter har under året tagit kontakt med en vårdenhet i Göteborg, efter att ha utsatts för olika former av sexuella kränkningar av en manlig sjuksköterska i 45-årsåldern.

Mannen ska bland annat ha smörjt in en kvinnas ben på ett sätt som hon upplevde som obekvämt. En annan kvinna berättar att sjuksköterskan, utan att det varit befogat, har dragit ner hennes trosor vid en undersökning. Flera gånger ska han också ha frågat kvinnan om hon hade pojkvän, något som han menade skulle vara bra för henne.

En kvinnlig kollega till mannen tar också kontakt med deras gemensamma chef och beskriver hur mannen tagit tag i hennes kjol, smekt henne på benet och sagt ”vilken fin kjol du har”.

Tog på patientens bröst

Mannen får fortsätta jobba men informeras om att det kan bli aktuellt med disciplinära åtgärder om beteendet upprepas.

Och det gör det.

I september, när ytterligare en kvinna tar kontakt med mannens arbetsgivare, tar tålamodet slut. 

Kvinnan berättar att hon upplevde sjuksköterskan som trevlig och kunnig, men att han med tiden börjat bete sig allt mer olämpligt.

Han ska bland annat ha lagt sina händer på hennes bröst vid en kateteromläggning, och vid så gott som varje besök gett henne komplimanger för hennes utseende. 

Kommentarerna och beteendet eskalerade under hela våren och sommaren, och efter ett obehagligt telefonsamtal med mannen bestämde hon sig för att kontakta vårdavdelningens enhetschef.

”Ring mig om du blir sugen”

Vid samtalet ska sjuksköterskan bland annat ha frågat om kvinnan och hennes man delade säng, om de hade sex med varandra, hur ofta hon tillfredställde sig själv, om hon hade sexleksaker som han kunde få se.

”Lova mig att du ringer mig om du blir sugen”, ska mannen också ha sagt.

Sjuksköterskan har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och arbetsgivaren påbörjade en utredning av de anklagelser som riktats mot mannen. 

Sjuksköterskan stängdes av från jobbet med lön, men valde kort därefter att själv säga upp sig. I oktober avslutades mannens tjänst, vilket också innebar att Göteborgs stad avslutade det påbörjade personalärendet.


150 kvinnor vittnade om övergrepp från amerikansk landslagsläkare 

Flera av de amerikanska elitgymnaster som utsattes för övergrepp av den före detta landslagsläkaren Larry Nassar vittnade i september.