Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjukhuspersonal var smittade av corona

Två anställda på Skaraborgs sjukhus Skövde har testats positiva för coronaviruset – trots att de inte hade symptom.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Provtagning för coronaviruset i Oslo.
Foto: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Två ur personalen på Skaraborgs sjukhus i Skövde har testats positiva för coronaviruset.

Detta trots att de inte uppvisade några symptom vid provtillfället, rapporterar Skaraborgs Allehanda.

– Det här är ett bekymmer. Rester av coronavirus finns kvar i kroppen trots att symptomen är borta, säger chefsläkaren Christer Printz till tidningen. 

På Skaraborgs sjukhus i Skövde vårdas elva coronapatienter, varav fyra i intensivvård, enligt siffror från den 1 april.

Man har kunnat konstatera att det finns en samhällsspridning av viruset i Skaraborg, då flera personer som smittats inte verkar ingå i en smittspridningsskedja.

Nu rapporterar SLA att två ur personalen på sjukhuset testats positiva.

De två anställda hade varit hemma från jobbet på grund av förkylningssymptom. När de återvände till sjukhuset för att börja jobba igen var de symptomfria, och testades då för viruset.

– Det här är ett bekymmer. Rester av coronavirus finns kvar i kroppen trots att symptomen är borta. Vi måste kunna testa att man har antikroppar mot coronavirus, förklarar chefsläkaren Christer Printz till SLA. 

Försvårar utskrivning

De smittade fick vända om och gå hem igen, för fjorton dagar i karantän. 

Enligt Christer Printz innebär detta inte bara problem för att säkerställa att personalen är frisk, men också för att skriva ut coronapatienter från sjukhuset.

– Har vi vårdat en patient som varit dålig och den tillfrisknar, så vet vi inte med hundraprocentig säkerhet att den inte är smittbärare efteråt, säger han till tidningen.

Den 30 mars meddelade regeringen att man beslutat om mer resurser för att kunna testa fler personer i Sverige. Statsepidemiologen Anders Tegnell sa då till SVT Nyheter:

– Med mer omfattande testning skulle vi framför allt kunna skydda de äldre ännu bättre än i dag. Det skulle dessutom se till att det fanns fler som kan arbeta med de äldre för vi skulle veta vilka som ska stanna hemma och vilka som har haft viruset så att de kan fortsätta att jobba även om de är småsnuviga i fortsättningen.