Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdpersonal kan inte tvingas vaccinera sig

Det är en person ur personalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som vistats på kvinnokliniken, som insjuknat. (OBS! Bilden är en genrebild)

Det tolfte mässlingsfallet har konstaterats i Göteborgsområdet.

En ur personalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som vistats på förlossningskliniken, har smittats.

Smittan kan ha förts vidare till 63 nyfödda barn.

– De som vi vet kan vara mottagliga är de nyfödda barnen, säger Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrenska.

De konstaterade fallen av den smittsamma sjukdomen mässlingen fortsätter att öka i Västsverige.

Den senaste person att drabbas, nummer tolv i ordningen, arbetar på Sahlgrenska universitetssjukhuset och denne har vistats på kvinnokliniken på Östra sjukhuset den 28-29 december, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Förlossningen på Östra sjukhuset.Foto: HENRIK JANSSON

Personen har under perioden befunnit sig på förlossningsavdelningen.

– Det här blev känt sent i går kväll och under natten har vi dragit i gång ett arbete med att identifiera var medarbetaren har rört sig och vilka andra anställda, patienter och närstående som medarbetaren har varit i kontakt med, säger Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrenska.

 

LÄS MER: Gigantisk spårning efter mässlingen i Göteborg

 

Innebär det att nyfödda barn och nyförlösta mammor skulle kunna ha smittats?

– Ja, som jag förstår det är det så det skulle kunna vara. De som vi vet kan vara mottagliga är de nyfödda barnen, för de flesta mammor har ett gott immunitetsskydd. Vi har god koll på vilka som föds och när och försöker så snabbt som möjligt identifiera patienterna som kan ha kommit i kontakt med den smittade medarbetaren.

Sahlgrenskas presstjänst uppger att det föddes 26 barn den 28 december och 28 barn under nästkommande dygn – alltså 54 nyfödda under tidsperioden.

– De får injektioner av immunglobulin, säger Anders Berg vid Sahlgrenskas presstjänst.

Under eftermiddagen meddelade Sahlgrenska att ytterligare nio spädbarn kan ha utsatts för smittan – de vårdas på neonatalavdelningen och kan vara födda tidigare.

Sammanlagt får nu 63 barn injektioner av immunglobulin då de kan ha utsatts för mässlingsmittan. 

En allvarlig sjukdom

Sahlgrenska försöker nu få kontakt med alla patienter som skulle kunna ha smittats, utreder deras immunitet och kontrollerar behovet av vaccin eller imunglobin, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

– Mässling är en allvarlig sjukdom, men i och med att vi nu ger vaccin eller immunglobulin till dem som har exponerats för smittan så skyddar vi dem, säger Görel Nergelius.

Det första fallet av mässling blev känt den 10 december, på Östra sjukhusets infektionsavdelning. Den drabbade patienten hade varit utomlands och där smittats.

Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrenska.Foto: MARIE ULLNERT

Därefter har man genomfört en omfattande smittspårning och alltså upptäckt ytterligare smittade personer. De som har insjuknat har hörts och sjukvården har kontaktat alla som kan ha kommit i kontakt med denne.

 

LÄS MER: Det här är mässlingen – och så skyddar du dig

 

– Jag räknar med att vi får in fler fall. De som smittats har gjort det dels på sjukhus, men många har också smittats "ute i samhället". Mer specifik än så kan jag inte vara. Det kan handla om samlingslokaler, spårvagnar och bussar eller i nån annan slags offentlig lokal, har Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, tidigare sagt.

Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.Foto: SERGIO JOSELOVSKY

Fler fall kan upptäckas

Också chefläkaren Görel Nergelius tror att fler fall kommer upptäckas.

– Man får vara realist och sannolikt kommer det dyka upp ytterligare något enstaka fall, men vi ser inget hot om att det skulle vara ett massutbrott. Vi tycker att vi har gjort det som går att göra och folk har kommit in extra på ledigheten och på nätterna för att jobba med det här. Vi har så bra kontroll på det som vi kan ha, säger hon.

 

LÄS MER: Läkaren svarar på 10 frågor om mässlingen

Sahlgrenska är i stabsläge och i pressmeddelandet framgår att man håller på och kollar samtliga medarbetare på sjukhuset, om de är immuna mot mässlingen eller inte. Det är närmare 17 000 personer.

Ministern öppen för vaccinationskrav

Görel Nergelius säger till SVT Nyheter att sjukdomsutbrottet kan vara en anledning att föra en nationell diskussion om vilka krav som ska ställas på medarbetare inom hälso- och sjukvården.

– En fråga som dykt upp är naturligtvis om sjukvården skulle kunna kräva immunitetsskydd bland sina anställda, säger hon till kanalen.

Och i en kommentar till SVT säger Socialminister Annika Strandhäll (S) att hon är öppen för en sådan diskussion.

– Gör landstingen och de fackliga organisationerna bedömningen att det behövs regelförändringar så är det något som jag gärna diskuterar vidare tillsammans med dem. Någon sådan diskussion har inte varit uppe i närtid, vad jag känner till, säger hon.

Annika Strandhäll påpekar också ansvaret hos arbetsgivaren, när det gäller att se till att personalen är skyddad mot smittsamma sjukdomar.

Sjukhusets råd

Corinne Pedroletti, verksamhetschef för förlossningsvården, uppmanar de som befarar att de smittats av mässlingen, att kontakta sjukvårdsupplysningen.

 

LÄS MER: Experten om mässlingen: Farligaste barnsjukdomen

 

– Jag tycker det är viktigt att få ut till medborgarna att om någon tror att personen själv är smittad eller att någon anhörig är det så ska man inte söka vård direkt på sjukhusets akutmottagningar utan i stället kontakta 1177 för att först få en vårdbedömning, säger hon och fortsätter:

– När man söker sjukvård är det viktigt att personer som har tecken på mässling inte kommer in i allmänna väntrum, utan att man går in i separata ingångar.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.