Sjukhusledningen går före i vaccineringskön

Norra Älvsborgs sjukhus, som är en del av NU-sjukvården.
Foto: JOACHIM NYWALL
Uddevalla sjukhus är ett av två sjukhus som ingår i NU-sjukvården.
Foto: ROGER LÄRK / KAMERAPRESS/IBL
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nästa vecka ska personal på NU-sjukvården börja vaccineras.

Då kommer flera ur sjukhusledningen att gå före bland annat AT-läkare, skriver Dagens Nyheter. 

På måndag drar NU-sjukvården, som är en del av Västra Götalandsregionen, i gång vaccineringen av sin vårdpersonal.

Först ut att vaccineras är den personal som arbetar direkt med pandemivård, innan en andra etapp av vaccinering påbörjas.

Där inkluderas NU-sjukvårdens sjukhusledning, skriver Dagens Nyheter, som kommer att vaccineras före exempelvis personal på kardiologen samt AT-läkare.

NU-sjukvårdens sjukhusdirektör Björn Järbur menar att han kan förstå att prioriteringsordningen kan ifrågasättas, men försvarar beslutet.

– Det här blir lätt ett resonemang om att makten skor sig, men alternativet att vi skulle stå utan beslutsfattare är inte bra. Jag tycker att det är rimligt att man är försiktig och vidtar extra åtgärder, säger han till DN.

”Stå för det val vi gjort”

Han uppger samtidigt för tidningen att enbart hälften av ledningsgruppen, runt fem personer, kommer att vaccineras och att han därför själv inte kommer att få någon spruta kommande vecka.

Samtidigt poängterar han att ledningen varit öppen med valet av prioriteringsordning.

– Det hade varit enkelt att låta de här 10–12 personerna gå med bland de 1.000 som ska vaccineras och inte säga någonting, men jag tycker det är bättre att tydligt stå för det val vi har gjort, säger Björn Järbur till DN.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset kommer administrativ personal och de som kan arbeta hemma att vaccineras sist, däribland sjukhusledningen.

– Ja. Har man arbetsuppgifter som man kan sköta hemifrån, typ sjukhusledningen, då får man ju vänta med att vaccineras. De som kan jobba hemifrån har ju mindre risk att bli smittade i samhället också eftersom de inte reser, därför tycker jag att det är rimligt att de kommer sist, säger Per Albertsson, vaccinsamordnare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till DN.

Se mer: