Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjukhusets larm: Alvedon kan ge svåra leverskador

Överläkare Kai Knudsen varnar för att "ofrivillig överdosering" av Alvedon 665 kan ge mycket svåra biverkningar.
Foto: Sahlgrenska
Det är en receptbelagd variant av Alvedon som i endast mindre övredoser kan ge svåra leverskador.
Foto: Privat

Överdosering av Alvedon 665 har lett till svåra leverskador och på kort tid har två personer tvingats till transplantation.

Därför går nu överläkare Kai Knudsen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset ut med en skarp varning.

–  Jag tycker riskerna överstiger vinsten för patienten. Jag är tveksam till att den här medicinen överhuvudtaget behövs, säger Knudsen till SVT Nyheter. 

Det handlar om det receptbelagda Alvedon 665 som till utseendet är snarlikt "vanliga" Alvedon som är marknadsledande i Sverige vad gäller värktabletter.

Den starkare varianten måste skrivas ut av läkare på recept, men har visat sig vara farlig för levern. Och det handlar inte om några "tablettmissbrukare" som drabbats svårt, utan patienter som överdoserat ofrivilligt under en kortare tid.

– Det har inte varit avsiktliga överdoseringar utan de har ätit för mycket tabletter under ett par veckors tid på grund av värk, säger Kai Knudsen till SVT.

Starkare variant

Alvedon 665 är i en starkare variant av de receptfria varianterna och allt fler läkare har skrivit ut preparatet.

Fördelen är att den lindrar värk under längre tid, men riskerna ökar alltså betänkligt. Och Kai Knudsen menar att med den kunskap man nu har så bör alla läkare som skriver ut preparatet tänka om.

– Jag tycker riskerna överstiger vinsten för patienten. Jag är tveksam till att den här medicinen överhuvudtaget behövs, säger Kai Knudsen. 

Varningarna har kommit från flera håll. Svenska Giftinformationscentralen har ändrat riktlinjerna för behandling med tabletterna och riskerna med läkemedlet är under utredning av Europeiska läkemedelsmyndigheten, uppger SVT.

Svårt att behandla

De är svårt att behandla patienter som överdoserat.

– Vi måste ta upprepade prover och patienten måste stanna minst ett dygn på sjukhus så vi kan se att levern inte får några skador, säger överläkare Kai Knudsen.

Men i flera fall har alltså patienter redan fått så svåra skador att de tvingats transplantera levern med relativt begränsad överdosering.

Det är ämnet Paracetamol, som finns i de flesta smärtlindrande läkemedel, som kan skada levern. Här finns information, bland annat om farliga biverkningar, för den som tar Alvedon 665 mg och andra tabletter som innehåller Paracetamol.

Företrädare för en av tillverkarna av Alvedon 665,  GlaxoSmithKline, säger till SVT att man tycker att det är viktigt att man ser över riktlinjerna för behandling av överdoser.