Under veckans regionfullmäktige i Västra Götaland, som ägde rum måndag till tisdag, fastställdes Grönblå samverkans budgetförslag för 2022.
Själva kallar de styrande partierna – M, L, C, KD och MP – det för en ”omstart” för regionen.
– Vi ser problemen och utmaningarna som följer efter pandemin och budgeten innehåller satsningar för att möta dessa. Det handlar bland annat om att ta sig an vårdskulden, lönesatsningar riktade till sjukvårdspersonal och våra sköra äldre invånare, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) i ett pressmeddelande.

Av de 61 miljarder i regionbidrag som fördelats till de olika verksamheterna gick drygt 45 till hälso- och sjukvården. I ett pressmeddelande konstaterar regionfullmäktige att ”den långsiktiga ekonomin för Västra Götalandsregionens sjukhus är fortsatt problematisk”, och det är sedan tidigare känt att regionen – tillsammans med Sveriges övriga – dragit på sig en hårdsmält vårdskuld under pandemin.
Det är delvis därför som det i fullmäktige också fattades beslut om att tillåta Västra Götalands sjukhus att gå back med sammantaget en miljard kronor i år. En summa som täcker 84 procent av det uppskattade underskottet.
– Vi har beslutat att de får ha de underskotten, vi kräver inte att man ska ha en budget i balans, förklarar ordförande Annika Tännström (M).

”Får inte fortsätta rinna pengar”
– Till följd av pandemin så säger vi också att det är lite syndernas förlåtelse, vi har full förståelse för att man inte klarar av att leverera så mycket extravård som covid inneburit med ordinarie budget, fortsätter hon.
En miljard. Det blir ett stort hål att fylla?
– Ja och det är upp till varje sjukhus. Det är inte så att vi ska sitta i regionfullmäktige och besluta hur varje sjukhus ska hantera det, vi har förtroende för våra sjukhusstyrelser och sjukhusledningar, att de ska hantera det.
Förutsättningen för att överskrida budget är att sjukhusstyrelserna uppfyller kraven om att lämna in handlingsplaner för hur verksamheterna framgent ska säkerställa ekonomin.
– Det får inte fortsätta rinna pengar ur systemet, för det är ju ändå skattebetalarna som vi har ett ansvar för, att ta hand om pengarna och att leverera sjukvård till varje krona.

Stor oro för osynligt uppdämt vårdbehov
Och det är onekligen mycket sjukvård som ska levereras framöver. Förra veckan rapporterade P4 Göteborg att det handlar om 30 000 operationer och behandlingar, och lika många läkarbesök, som kommer vänta vid årsskiftet. Det enligt regionens prognos.
– Vi vet också att med stor, stor sannolikhet så kommer vi få ett antal nyupptäckta inte minst cancerdiagnoser men också personer med kroniska hjärt- och kärlsjukdomar som inte gått på sina uppföljningsbesök i den utsträckning vi hade önskat, på grund av att man varit rädd för smittan helt enkelt.
Av erfarenhet vet man, berättar Annika Tännström, att den med en kronisk sjukdom som inte går på sina uppföljningsbesök riskerar att bli sämre på sikt. Och hur många det egentligen handlar om, som avstått vård de egentligen behöver, vet egentligen ingen.
– Det vi vet är man kommer söka den vården så fort det lugnat ner sig, så vi behöver bygga muskler för att se till att ta hand om det också efter att pandemin är över.