Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukhuschefen hyrde in sig själv – som konsult

Godkände själv fakturorna på över 700 000 kronor – se granskningen från april 2020.
Jörgen Månsson. Före detta sjukhusdirektör Carlanderska sjukhuset i Göteborg.Foto: Press Carlanderska sjukhuset / Carlanderska sjukhuset
Carlanderska sjukhuset i Göteborg.Foto: Lovisa Waldeck

Den tidigare sjukhusdirektören på Carlanderska sjukhuset Jörgen Månsson hyrde in sig själv som konsult.

När fakturorna sedan dök upp på sjukhuset, var det han själv som godkände dem.

Upplägget, som GT kunde avslöja tidigare i år, gav Jörgen Månsson 740 000 kronor – utöver månadslönen på 155 810 kronor. 

Nu ger revisionsbyrån PWC upplägget rött ljus.

Det var i början av april som GT kunde berätta att Jörgen Månsson, i sin tidigare roll som sjukhusdirektör för Carlanderska sjukhuset, tecknade ett avtal som innebar att han hyrdes in som konsult – till Carlanderska.

Under ett års tid har han, via ett konsultbolag som han själv tidigare suttit i styrelsen för, fakturerat Carlanderska 739 166 kronor inklusive moms, utöver heltidslönen som sjukhusdirektör.

Sedan var det Jörgen Månsson som själv attesterade, alltså godkände, sina egna konsultkostnader. Trots att sjukhusets regelverk säger att kostnader som rör sjukhuschefen ska godkännas av styrelseordföranden. 

”Märkligt och oproffessionellt”

– Märkligt och oprofessionellt, sa Carlanderska stiftelsens ordförande Jan Lindblom, M, då han konfronteras med uppgifterna. 

Nu har den ansedda revisionsbyrån PWC granskat Carlanderskas verksamhet. Och ett av områdena de slår ner på är överenskommelsen som blev ett lönsamt extraknäck för sjukhusdirektören. 

För den delen av granskningen får Carlanderska sjuhuset rött ljus enligt en graderad skala där revisionsbyrån tilldelar olika granskningsområden grönt, gult eller rött ljus. 

PWC konstaterar att dokumentationen är bristfällig och det inte går att klargöra om styrelsen fick kännedom om överenskommelsen. Det underentreprenörsavtal som sjukhusdirektören skrev med konsultbolaget, vilket innebar att han hyrdes in personligen, ifrågasätter PWC om det verkligen skrivits under av en behörig representant för sjukhuset. Även det faktum att sjukhusdirektören godkänt fakturorna ifrågasätts om det var korrekt. 

– Revisorerna har gjort ett gediget arbete, säger styrelseordföranden Jan Lindblom och uppger att Carlanderska har sett över sin verksamhet på flera områden.

– Detta år har vi jobbat jättemycket med att få reda i alla styrdokument, det man borde ha gjort för länge sedan och som alla andra har. 

Nu ger revisionsbyrån PWC upplägget rött ljus.Foto: Lovisa Waldeck

Fick lämna sjukhuset

Jörgen Månsson, som fick lämna Carlanderska sjukhuset i mars efter en uppgörelse där han fick fyra månadslöner med sig, har i en intervju med GT sagt att han varit helt öppen med upplägget och även fått det godkänt av tidigare styrelseordföranden. 

Något som den tidigare styrelseordföranden i sin tur förnekat

– Det är en ren vidarefakturering, ett plus-minus-noll-summespel, ingenting annat, säger han apropå konsultavtalet.

– Jag har jobbat för varenda krona. Ja, vi har hyfsat betalt för det vi gör, vi doktorer, men det här är inget överpris på något vis. Jag kan redovisa varje timme, säger Jörgen Månsson.

Men varför skriver du under ett avtal om konsultarbeten, som du själv ska utföra?

– Jag tycker att jag har gjort detta utifrån det godkännande vi hade då vi startade den här verksamheten. Måhänt att det är dumt och inte korrekt juridiskt sett, men det är så som jag tolkade det och så som jag har utgått ifrån. Jag har inte dolt detta för någon.

Han förnekar också att han gjort något fel då han attesterade, alltså godkände, fakturorna som gällde hans egna konsultarbeten. En underordnad borde, enligt Jörgen Månsson, ha skickat fakturorna till styrelseordföranden för slutattest. 

Det har tillbakavisats av Carlanderskas administration. I stället ska den som är jävig eller får en faktura som rör egna kostnader skicka den vidare till överordnad för attest – inte hantera den själv, enligt administrationen.