Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Notan till skattebetalarna: 62 miljoner – för ingenting alls

Skaraborgs sjukhus mottagningsdel skulle byggas om. Nu stoppas projektet till en kostnad av 41,5 miljoner.
Foto: Västfastigheter/Abako Arkitekter
Östra sjukhuset skulle få ett nytt p-hus, men planerna skrinlades för miljonbelopp
Foto: MATHIAS BERGELD/BILDBYRÅN

Samtidigt som Västra Götalandsregionen skär ner i verksamheterna har 62 miljoner pumpats in i fyra stora byggprojekt – som aldrig blev av.

Ett nytt p-hus vid Östra sjukhuset i Göteborg, ett nytt specialistsjukhus i Frihamnen och en ombyggnation av mottagningsdelen på Skaraborgs sjukhus hör till långt gångna byggplaner som stoppats av politikerna.

– Det är olyckligt att det har gått så långt i vissa av de här projekten innan man har tänkt om och lagt ner så mycket kostnader i onödan, säger Carl Öhrman, vid Västra Götalandsregionens koncernkontor.

Det är i ett tjänsteutlåtande till regionstyrelsens ägarutskott i nästa vecka som de så kallade förgäveskostnaderna för fyra stoppade byggprojekt gås igenom.

Alltså kostnader som investerats i projekt som sedan aldrig blir av. 

Något som Skaraborgs Läns Tidning var först att berätta om. 

Den största kostnaden handlar om ombyggnationen av mottagningsdelen på Skaraborgs sjukhus som stoppades av regionstyrelsen av bland annat ekonomiska skäl. 

41,5 miljoner för skrotad sjukhusdel

Nu visar regionens egna beräkningar att projektet, trots stoppet, har kostnader på 41,5 miljoner kronor. 

För något som alltså aldrig blev av. 

Olika typer av upphandlingskostnader står för en större del av kostnaden för Skaraborgs sjukhus planerade mottagningsdel, 35 miljoner kronor. Bara förstudien gick på 2,5 miljoner kronor. 

Utöver det nämns i tjänsteutlåtandet tre ytterligare stora byggprojekt i Västsverige som kostar skattebetalarna stora belopp – utan att de blir av som planerat.

• Bygget av ett specialistsjukhus i Frihamnen i Göteborg flyttades till Wieselgrensplatsen. Kostnad: 5,7 miljoner kronor.

• Ny lokalisering av psykiatricentrum vid Norra Älvsborgs sjukhus. Kostnad: 13,5 miljoner kronor. 

• Nya planer för ett parkeringshus vid Östra sjukhuset i Göteborg. Kostnad: 1 miljon kronor.

Notan tas av skattebetalarna

Carl Öhrman är handläggare vid koncernkontoret vid Västra Götalandsregionen och den som sammanställt de så kallade förgäveskostnaderna i ett tjänsteutlåtande som läggs fram till politikerna i regionstyrelsens ägarutskott på tisdag i nästa vecka. 

– Att det var just de här fyra projekten var inte att det var de största på något sätt men det är där det gjorts förändringar som gör att vi nu inte går vidare i den planering som vi gjort, säger han.

Besparingar bakom projektstopp

Kostnaderna föreslås nu tas av Västra Götalandsregionens centrala kassa, men först måste politikerna fatta ett formellt beslut om vem som tar kostnaden. 

– Att kostnaderna är förgäves råder det väl i det stora inte så mycket diskussion om, det är mer vem som ska ta det. Det är olyckligt att det har gått så långt i vissa av de här projekten innan man har tänkt om och lagt ner så mycket kostnader i onödan, säger Carl Öhrman.

Ett av skälen till de stora förgäveskostnaderna är ett beslut som fattades av Regionstyrelsen i april 2019 med syftet att regionens sjukhus skulle nå en budget i balans. En följd av det beslutet var att flera stora investeringar stoppades, däribland mottagningsdelen på Skaraborgs sjukhus.