"ETT öVERGREPP". Överläkaren Lars-Göran Friberg rasar över beslutet att sjukhusen ska utföra omskärelse. "Det är ett stort moraliskt fel", anser han. Foto: Lennart Rehnman
"ETT öVERGREPP". Överläkaren Lars-Göran Friberg rasar över beslutet att sjukhusen ska utföra omskärelse. "Det är ett stort moraliskt fel", anser han.  Foto: Lennart Rehnman

Sjukhus tvingas omskära pojkar

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Sjukhusen i Västsverige ska omskära barn även om det inte finns någon medicinsk grund. Det har hälso- och sjukvårdsutskottet bestämt.
- En avskyvärd verksamhet. Ska vi omskära pojkar kan vi även diskutera att göra det på flickor, protesterar överläkare Lars-Göran Friberg vid drottning Silvias barnsjukhus.
Endast 11 av 21 landsting utför operationen i dag. GT:s rundringning till de västsvenska storsjukhusen visar att ingen i vare sig Västra Götaland eller Halland omskär pojkar. Dels av prioriteringsskäl, dels av etiska skäl.
Nu ska det bli ändring på det.
Sveriges kommuner och landsting, SKL, rekommenderar att den offentliga sjukvården erbjuder omskärelse av små pojkar. Annars befarar man att ingreppen görs av outbildade personer med risk för komplikationer.
Västra Götalandsregionen rättade in sig i ledet redan i slutet av januari i sitt yttrande till SKL: "Den offentliga sjukvården ska erbjuda omskärelse även på icke medicinska grunder", skrev regionen i ett pressmeddelande.

Mer skada än nytta

SKL vill att landstingen erbjuder omskärelse senast 1 oktober och kommer att följa upp arbetet.
- Om de tvingar oss gör vi det ändå inte, säger Lars-Göran Friberg. SKL och regionen begriper inte det här.
För honom är omskärelse ett fullständigt onödigt medicinskt ingrepp som kränker individen och bör förbjudas.
- Men myndigheterna är rädda för muslimer och judar. De är starka lobbygrupper.
Omskärelse gör mer skada än nytta, hävdar han.
- Det kan det leda till förträngningar av urinröret. Förhuden har också en sexuell funktion. Den fungerar som ett glidlager. Och tar du bort för mycket förhud finns det inte plats för erektionen.

Viktig tradition

För Sveriges muslimer och judar är bristen på läkare ett problem. Imamen Smajo Sahat i Skövde får många samtal från villrådiga föräldrar sedan Kärnsjukhuset i Skövde upphörde med operationerna för några år sedan.
- En del reser till sina hemländer, andra får det gjort hos privatkliniker i Stockholm och Göteborg, berättar han.
- Det här är en mycket viktig tradition hos oss som är en del av religionen. Vi tror också att det förebygger sjukdomar.
Marie Hebelius Svahn
Marie Hebelius Svahn

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER