Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborg skakas av mässlingen: "Arg"

Sammanlagt sex konstaterade fall av mässling den senaste veckan gör att Sahlgrenska universitetssjukhuset har gått upp i beredskapsläge – flera hundra kan ha utsatts för smittan. 

Det kan inte uteslutas att smittspridning även kan ha skett på andra platser i Göteborgsområdet, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Merethe Braarud, 37, fick på juldagen ett samtal från personal på sjukhuset. 

– Hon sa att vi var tvungna att komma in och vaccinera båda våra söner så fort som möjligt och att sjukdomen kan ha dödlig utgång. 

På juldagen har Sahlgrenska gått upp i beredskapsläge efter flera fall av den smittsamma virussjukdomen mässlingen.

I ett pressmeddelande skriver Sahlgrenska att det handlar om sex konstaterade fall på Drottning Silvias barnsjukhus samt på Östra sjukhuset. 

– Vi hade en person som var smittad med mässlingen på en av akutmottagningarna den 10 december. Vi började smittspårning direkt efter detta.  Nu har det gått en liten tid och vi har hittat ytterligare sex stycken nya fall, säger Anne Haglund Omarker, jourhavande sjukhusdirektör.

Det sista fallet handlade om ett barn som befunnit sig på barnakuten mellan den 22 och 23 december, berättar Anne Haglund Omarker.

Anne Haglund Omarker, jourhavande sjukhusdirektör.
Foto: Pressbild

LÄS OCKSÅ: Föräldrarna vill smitta sina barn med mässling  


– Det kan vara fler som kommer att smittas. Man ringer runt till personer och anhöriga som varit på akutmottagningen under den tiden, säger hon.

Totalt kan det röra sig om flera hundra personer som utsatts för smittan.


"Vaccinera sönerna så fort som möjligt"

Merethe Braarud, 37 var på sjukhuset med sin 2-åriga son i lördags. Under måndagen fick hon ett samtal från personal på Sahlgrenska som meddelade henne om att det fanns en mässlingsmitta på sjukhuset.

– Hon sa att vi var tvungna att komma in och vaccinera båda våra söner så fort som möjligt och att det kan ha dödlig utgång. Jag berättade att vi inte hade möjlighet att komma in till Göteborg eftersom vi är och hälsar på hos släktingar nu. De sa att de skulle återkomma men vi har inte hört något sedan dess, säger hon.

Merethe berättar att hon blev orolig av samtalet.

– Det finns så många frågor som man vill ha svar på nu och allting har gått så fort, säger hon.

Frida Nord, 34, fick också hon ett samtal och åkte under eftermiddagen till Sahlgrenska för att vaccinera sin 6 månader gamla dotter Disa, hon har tidigare pratat om händelsen med GP.

– Först blir man väldigt arg över att någon sånt här kan hända, sen drabbas man av en oro att ens eget barn är smittat, säger hon.

Enligt Frida var det fullt med oroliga familjer som inväntade vaccination i Sahlgrenskas väntrum.

– Det var 32 personer före mig när jag kom in vid 12-tiden och när jag gick var det fortfarande helt fullt, säger hon.

Frida Nord åkte fick ett samtal under måndagsmorgonen och åkte till Sahlgrenska för att vaccinera sin sex månader gamla dotter Disa. Med på bilden finns också Disas pappa Michael.
Foto: Privat


GRATIS: Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.Sahlgrenskas kommunikationsdirektör Anders Goliger berättar att man kunnat identifiera alla som utsatts för smittan. 

– Det som kallas smittspårning är att identifiera de som befunnit sig där smittan varit, säger han.

Nya fall kan komma att konstateras de närmaste dagarna och därför har Sahlgrenska tagit in extra personal.

– De ska finnas på akuten direkt, så personer med misstänkta symptom inte sitter i väntrummet.

Hur allvarligt är det här?

– Det kan jag inte svara på, men det är ovanligt så mycket kan jag säga. 

Kan ha spridits på andra platser i Göteborg

I ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen står det att man från deras sida bedömer att nya fall av mässling kan dyka upp fram till och med den 7 januari och att man inte kan utesluta att smittan spridits på andra platser i Göteborgsområdet.


CSABA BENE PERLENBERG: Barnmisshandel att inte vaccinera

Mässlingen är en smittsam virussjukdom som ger hög feber, torrhosta, irriterande och ljuskänsliga ögon. Efter ett par dagar får man utslag. I ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen beskrivs sjukdomsförloppet så här:

"Efter 3-4 dagar kommer ett storfläckigt, rött och ofta sammanflytande utslag som vanligen debuterar i ansiktet för att sedan sprida sig mot bål och extremiteter"

Sjukdomen är ovanlig i Sverige då de allra flesta vaccineras mot mässling vid 18 månaders ålder. 

LÄS MER: Tio frågor och svar om mässling – varje drabbad smittar 18 personer