Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukhus går upp i förstärkningsläge

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Situationen på intensiven är mycket ansträngd, uppger Södra Älvsborgs sjukhus.Foto: REHNMAN LENNART

Södra Älvsborgs sjukhus går upp i förstärkningsläge med anledning av coronaviruset.

Situationen på intensiven är mycket ansträngd, uppger sjukhuset.

– Vi går över i nästa steg i vår pandemiplan för att kunna garantera en god och säker vård. Vi behöver beredskap för att klara ytterligare 4-5 patienter de närmsta dygnen. Då måste vi ha personal som vet vad de ska göra, säger chefläkaren Sara Degerman Carlsson.

I mitten av mars gick Södra Älvsborgs sjukhus i Borås upp i så kallat stabsläge. Nu tar man nästa steg på beredskapstrappan och går upp i förstärkningsläge.

Det beslutet fattades under lördagsförmiddagen.

Anledningen är coronasituationen i Boråsområdet. Vid lunchtid på påskaftonen vårdades totalt 35 bekräftat coronasmittade patienter på sjukhuset, varav 11 får vård på intensiven. I ett pressutskick skriver sjukhuset:

”Platsläget på vårdavdelningen är gott men situationen på IVA (intensivvårdsavdelningen) är mycket ansträngd”.

”Förbereder för nästa steg”

– När vi har 35 patienter når vi nästa steg i vårt scenario, där vi behöver göra förstärkningar. Och detta har vi redan förberett. Hela beredskapsläget handlar om att förbereda för nästa steg, säger chefläkaren Sara Degerman Carlsson.

Hon konstaterar att sjukhuset nu sätter planen i verket.

– Vi omfördelar och utbildar personal. Vi har lokaler och respiratorer. Men den kritiska faktorn är tillgången på personal som kan vårda. Det handlar om att vi ska kunna klara ytterligare 4-5 intensivvårdspatienter de närmaste dygnen. Då måste vi garanterat ha personal som vet vad de ska göra, säger hon.

Sara Degerman Carlsson, chefläkare vid Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS.Foto: Pernilla Lundgren SÄS / Fria inom VGR - t.o.m 2021-03-22

Sara Degerman Carlsson förklarar att förstärkningsläget förbereddes redan i onsdags:

– Vi har dragit i gång utbildning och kompetensidentifierat personer, som är på andra platser, som kan gå in och jobba med intensivvård. Exempelvis operationssjuksköterskor. 

”Nästa steg är katastrofläge”

– Vi ska garantera att alla i Sjuhärad och andra som hänvisas hit ska få en god och säker vård. Vi har scenarier för de olika lägena. Nästa steg i pandemiplanen är katastrofläge och där är vi inte ännu. I det läget vill vi inte hamna. Det är därför vi gör alla våra planer.

Södra Älvsborgs sjukhus har utökat karantänavdelningen från 16 till 24 platser, och skapat en intensivvårdsavdelning för bara covid-19-patienter och en intensivvård för patienter utan smitta.

Tidigare i veckan har sjukhuset kunnat omfördela patienter mellan avdelningarna eftersom den ”vanliga” intensivvårdsavdelningen då hade relativt få patienter. Men på lördagsmorgonen fanns där fyra patienter.

– Egentligen har vi bara sju intensivvårdsplatser på SÄS så vi har redan förstärkt och förändrat. Idag vårdar vi 15 personer, 11 med covid-19, och de fyra andra. Vi har en förhållandevis ansträngd situation när det gäller intensivvård jämfört med övriga regionen. Vi är ju ett ganska litet sjukhus, konstaterar Sara Degerman Carlsson.

Inga nya dödsfall senaste dygnet

Enligt Folkhälsomyndighetens uppdatering under lördagen har inga nya dödsfall i de västsvenska regionerna Västra Götaland, Halland, Värmland och Jönköping konstaterats det senaste dygnet.

I Västra Götaland har totalt 49 dödsfall till följd av covid-19 konstaterats. I Halland har 15 personer dött, i Jönköping 24 personer och i Värmland en person.

Läget i Västra Götalandsregionen

Enligt regionens siffror klockan 11.00 lördagen den 11 april har Västra Götaland 183 inneliggande patienter med covid-19, varav 62 på intensivvårdsavdelning (IVA).

 

Så här är läget på de enskilda sjukhusen:

 

NU-sjukvården:

30 personer varav 9 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

83 personer varav 33 på IVA

Sjukhusen i Väster:

23 personer varav 4 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

12 personer varav 5 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

35 personer varav 11 på IVA

 

Källa: Västra Götalandsregionen