Anna-Karin Wennberg. Foto: PRIVATAnna-Karin Wennberg. Foto: PRIVAT
Anna-Karin Wennberg. Foto: PRIVAT
Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg och polisen. Foto: SANNA WIKSTRÖMHändelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg och polisen. Foto: SANNA WIKSTRÖM
Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg och polisen. Foto: SANNA WIKSTRÖM

Sjukgymnasten bröt av Anna-Karins lårbenshals

Publicerad

Sjukgymnasten skulle bara mjuka upp Anna-Karins kropp.

I stället gick hennes lårbenshals av.

– Det gjorde så ont. Det var fruktansvärt, säger Anna-Karin Wennberg.

Nu har händelsen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg och polisen.

Borås Tidning och Aftonbladet har tidigare skrivit om händelsen.

Anna-Karin Wennberg, 63, lider av en muskelsjukdom och sitter i rullstol efter en benamputation för flera år sedan. I början av september fick hon besök av en sjukgymnast i sitt hem i Sandhult utanför Borås. Han skulle mjuka upp hennes stela kropp. Men det gick inte som väntat.

– Jag frågade honom om han inte tog i för mycket då han var helt röd i ansiktet. Men han menade ungefär på att man måste göra så, berättar Anna-Karins assistent Carina Abrahamsson som var med.

"Skrek rakt ut"

Plötsligt gick Anna-Karins lårbenshals av.

– Det gjorde så ont. Det var fruktansvärt. Jag förstod direkt vad som hade hänt, säger Anna-Karin.

– Anna-Karin skrek rakt ut för att det gjorde så fruktansvärt ont, säger Carina.

Efter händelsen har Anna-Karin vårdats på sjukhus i fem veckor. Där blev hon opererad och läkarna satte in en titanskruv. Hon har också drabbats av flera följdsjukdomar och äter starka mediciner för att stå ut med smärtan.

Händelsen polisanmäld

Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Det har även lämnas in en polisanmälan om vållande till kroppsskada, skriver Aftonbladet.

Anhöriga till Anna-Karin och hennes assistenter är kritiska till att det inte upprättades en avvikelserapport om händelsen direkt. I stället dröjde det flera dagar. De menar också att händelsen inte har följts upp ordentligt.

Händelsen har anmälts till polisen.Foto: PEO MÖLLER

Jessica Engkvist, medicinskt ansvarig för rehabilitering på Borås kommun, utreder händelsen.

– Det tog några dagar innan det blev en avvikelserapport, men det kom till enhetschefens kännedom innan det, så man visste hela tiden om att någonting inträffat, säger hon till Aftonbladet.

Utreds som vårdskada

Hon vill dock inte förekomma utredningen och väljer att inte svara på frågor om den.

– Det enda jag kan säga är att syftet med all utredning kring vårdskador är att ta reda på om skadan hade kunnat förhindras och vad man kan göra för att förhindra att det händer igen, säger Engkvist till Aftonbladet.

Anna-Karin Wennberg hoppas nu att ingen annan ska skadas i framtiden.

– Jag vill inte att andra ska råka ut för det här, avslutar hon.

 

LÄS OCKSÅ: Sjuksköterska anmäld till IVO

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER