Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukdomen stoppar Mette-Marit från jobb

Sedan 1991 är Harald V Norges kung.
Mette-Marit diagnostiserades i höstas med den kroniska sjukdomen lungfibros.
Foto: ANDREAS FADUM / IBL
Sedan sjukdomen offentliggjordes har hon dragit ner på antalet uppdrag.
Foto: PEDERSEN, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Uppdragen har blivit färre för norska Kronprinsessan Mette-Marit sedan hon diagnostiserades med den kroniska lungsjukdomen, skriver norska tidningen VG.

– Tillståndet gör att hennes arbetskapacitet varierar, säger Guri Varpe, kommunikationschefen vid norska hovet, till VG.

I höstas gick det norska kungahuset ut med att kronprinsessan Mette-Marit led av den kroniska sjukdomen lungfibros, vilket GT tidigare rapporterat.

Sjukdomen kännetecknas av ärrbildning mellan lungblåsorna, och kan orsaka hosta, andfåddhet och återkommande lunginfektioner. Även trötthet och viktnedgång är förekommande symptom, skriver Riksförbundet HjärtLung på sin hemsida.

– Jag har haft perioder där jag har varit dålig under en tid, så jag vet lite om vad det här handlar om. Det här är inget nytt för mig, även om vi har beskrivit det mer nu, sa kronprinsessan till NRK.

Antalet uppdrag för kronprinsessan har nu minskat kraftigt, rapporterar norska VG.

Arbetskapaciteten varierar

Enligt tidningen har Mette-Marit deltagit i 34 officiella uppdrag sedan nyheten om sjukomen kom. Detta är en minskning med 73 procent från förra året, då hon deltog i 126 uppdrag. 

– Tillståndet gör att hennes arbetskapacitet varierar, och kronprinsessan valde att informera offentligheten om detta, delvis för att det skulle vara nödvändigt att planera perioder utan officiella uppdrag i samband med behandling och när sjukdomen är mer aktiv, säger Guri Varpe, kommunikationschefen vid norska hovet, till tidningen.

Kronprinsessan har kämpat med hälsoproblem i några år, och innan sjukdomen offentliggjordes genomgick Mette-Marit en låg process för att ta reda på mer om sjukdomen, skriver tidningen.

– Det visade sig vara mer kroniskt än vi hade hoppats på, men det gjorde också att några extra pusselbitar föll på plats, så för mig var det en stor lättnad, säger Mette-Marit till VG.

Hon säger också att hon ogärna pratar om sin hälsa, men valde att gå ut med nyheten om sjukdomen för att undvika spekulationer, skriver tidningen.