Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sju års fängelse för knivattack i Falkenberg

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019
Mannen dömdes i Varbergs tingsrätt under torsdagen.Foto: NORA LOREK
Påföljden blev sju år och tre månaders fängelse.Foto: TT NYHETSBYRÅN

En 23-årig man har dömts till sju år och tre månaders fängelse för mordförsök i Falkenberg där en annan man attackerades med kniv, rapporterar 

Hallands Nyheter. 

– Sju år och tre månader känns som ett rimligt straff för försök till mord, säger åklagare Klas Lundgren till tidningen.

Händelsen inträffade i februari i år, när 23-åringen bröt sig in i en lägenhet och attackerade den andre mannen. Enligt 23-åringen agerade han i nödvärn och hade inte uppsåt att döda. Men tingsrätten bedömer att han borde ha förstått att offret hade kunnat dö, och dömer honom därför för försök till mord.

”Av NN agerande finner tingsrätten det är styrkt att han hade uppsåt att skada och även om NN inte hade uppsåt att döda måste han ändå ha förstått att så hade kunnat bli fallet. NN ska dömas för försök till mord”, står det i domen, som HN tagit del av.

Hans vän, en drygt tio år äldre man, döms för medhjälp till misshandel.

Friades för narkotikabrott

När 23-åringen hade gripits hittade polisen mycket stora mängder narkotika i hans hem. Han åtalades därför också för synnerligen grovt narkotikabrott, men friades eftersom rätten inte kunde utesluta att någon annan placerat narkotikan i lägenheten sedan 23-åringen åkt därifrån.

Åklagar Klas Lundgren är nöjd över påföljden för mordförsök, men berättar för HN att han är förvånad över att rätten valt att fria mannen för narkotikabrott.

– Sju år och tre månader känns som ett rimligt straff för försök till mord men rent spontant är jag förvånad över att han blir friad från synnerligen grovt narkotikabrott, säger han till tidningen.

Mannens advokat Jonas Lundberg hade inte hunnit gå igenom domen med sin klient när han sa följande till Hallands Nyheter:

– Jag har läst tingsrättens resonemang kring den friande domen för grovt narkotikabrott och tycker att de resonerat riktigt men jag kan inte uttala mig om domen för mordförsök än, sa han då.