Jonas Sjöstedt säger att det gör ont när ekonomiska vinster går före barnens bästa. "Det är barn och ungdomar som oftast haft en besvärlig resa till Sverige. Man skulle vilja ge dem en riktigt bra start i det här landet, men i stället går pengarna till något helt annat", säger han. Foto: Anna-Karin Nilsson
Jonas Sjöstedt säger att det gör ont när ekonomiska vinster går före barnens bästa. "Det är barn och ungdomar som oftast haft en besvärlig resa till Sverige. Man skulle vilja ge dem en riktigt bra start i det här landet, men i stället går pengarna till något helt annat", säger han. Foto: Anna-Karin Nilsson

Sjöstedt (V): "Tycker de bör skämmas lite"

Publicerad

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt reagerar starkt på Expressens avslöjanden om privata företag som gör stora vinster på ensamkommande flyktingbarn och ungdomar.

Sjöstedt vill att kommunerna i framtiden ska sköta verksamheten själva och riktar kritik till de privata bolagen.

– Jag tycker att företagen bör skämmas lite, de tar skattebetalarnas pengar som ska gå till att hjälpa flyktingar, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets partiledare är upprörd efter att ha läst Expressens reportage. Och han reagerar främst över lägenhetshyrorna.

– Jag tycker att det är helt otroliga siffror. Hur man kan ta 46 000 kronor i månaden för en liten, liten lägenhet.

"Man skulle vilja ge dem en riktigt bra start"

Jonas Sjöstedt säger också att det gör ont när ekonomiska vinster går före barnens bästa.

– Det är barn och ungdomar som oftast haft en besvärlig resa till Sverige. Man skulle vilja ge dem en riktigt bra start i det här landet, men i stället går pengarna till något helt annat, säger han.

Och han tycker att företagen bör skämmas.

– De tar skattebetalarnas pengar som ska hjälpa flyktingar. Det är så enkelt att vissa saker i livet inte passar för marknaden. Ska man köpa tandkräm och skor då är marknaden perfekt, men ska man ta hand om människor som är riktigt utsatta som flyktingar och flyktingbarn – då fungerar inte marknadstänkandet, säger Jonas Sjöstedt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER