Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöräddningssällskapet varnar båtägare för GPS

Sjöräddningssällskapet i Fjällbacka vill uppmana folk som ger sig ut på sjön att inte förlita sig på sin GPS så mycket.Foto: Shutterstock

Förra året ökade antalet larm om fartyg och båtar som gått på grund med 20 procent.

Detta trots att de allra flesta grund finns utmärkta på sjökortet.

Sjöräddningssällskapet i Fjällbacka menar att ökningen beror på en övertro till GPS-navigering.

– GPS:er har en felmarginal på nästan en meter till havs. Det kan gå illa om man förlitar sig för mycket på navigeringsinstrumenten, säger Gertrund Lundström, stationsansvarig på Fjällbacka Sjöräddningssällskap till Bohusläningen. 

Sjöräddningssällskapet aktiviteter och insatser ökar med flera hundra procent under sommarmånaderna. Förra året var antalet utryckningar gällande olyckor på fritidsbåt högre än någonsin och antalet grundstötar var 20 procent fler än 2017.

Nu menar man att antalet olyckor beror på att privatpersoner förlitar sig för mycket på tekniken.

– GPS:er har en felmarginal på nästan en meter till havs. Det kan gå illa om man förlitar sig för mycket på navigeringsinstrumenten, vilket vi märker att väldigt många gör, säger Gertrud Lundström, stationsansvarig på Fjällbacka Sjöräddningssällskap, till Bohusläningen.

Uppmaningen: Gå efter sjökortet

Lundström berättar för tidningen att man åker ut på cirka fem larm om dagen och att en enskild grundstötning tar sjöräddningen flera timmar att åtgärda.

Gertrud Lundströms kollega Jonas Karlsson menar att många av incidenterna hade kunnat undvikas helt.

– Om man gör som man ska, läser sjökortet och är uppmärksam, då borde det inte vara så lätt att gå på grund. Alla grunden finns utmärkta på sjökorten och vissa är dessutom flaggade för i vattnet, men av någon anledning körs de på ändå, säger han till Bohusläningen.