Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjöräddningen: Så undviker du olyckor ute på sjön

Håkan Busck och Jennie Dahlöf är frivilliga sjöräddare i den ideella Svenska Sjöräddningssällskapet.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Alla båtar namnges efter donatorer. Här är Rescue Hans Laurin.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
När det blåser är det oftast lugnt för sjöräddningen i Hovås.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Antalet människor och farkoster på sjön har ökat under pandemin, liksom drunkningstillbuden. Men att oerfarna båtägare utmålas som en fara för sig själva och andra tycker Håkan Busck, stationschef för Sjöräddningssällskapet Hovås, är fel. 

– Jag har också varit ny, alla har varit nya, säger han.

Det blåser en hel del utanför den röda lilla stugan som – än så länge utgör bas för Sjöräddningssällskapet i Hovås. 

Paradoxalt nog betyder blåsten ofta att det är lugnt för räddningssällskapet. 

– När det är som vackrast väder har vi som mest att göra, säger Håkan Busck, stationschef på Sjöräddningssällskapet i Hovås.

– Då är det fler båtar ute. En sådan här dag går inte lika många ut och de som gör det brukar klara det. Men allt kan hända.

Båtintresset har gynnats av pandemin

Fram till slutet av juli månad har antalet drunknade i Sverige 2021, sånär som på två personer, varit lika många som under hela förra året. Det visar en preliminär sammanställning från Svenska Livräddningsförbundet. 

Under samma period har allt fler varit sugna på båtlivet. Enligt en rapport från Transportstyrelsen har intresset för att åka ut med fritidsbåtar ökat under pandemin, både hos dem som redan äger en och hos dem som är aspirerande båtägare. 

Rapporten säger att det ökade båtintresset till viss del beror på att folk inte har åkt utomlands. Samtidigt tror en majoritet av dem som har varit ute mer med båt under 2020 än tidigare att de kommer att fortsätta med det. 

Jennie Dahlöf har gick med i sjöräddningssällskapet för att kunna hjälpa andra, men också för att hon själv ville ha större sjövana. ”Jag älskar allt som har med havet att göra.”
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Hamnen i Hovås är full av båtar när vädret inte är idealt för en tur.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Håkan Busck har många års erfarenhet av sjöräddning, inte minst i Medelhavet under flyktingkrisen 2015.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Det lilla stationshuset ska i höst uppgraderas till ett större, om pengarna kommer in. ”Allt hänger på donationer och folk som testamenterar till oss,” säger Håkan Busck.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Sju procent av alla som framförde båt under 2020 hade mindre än en säsongs erfarenhet, men Håkan Busck är trött på att förstagångsbåtägare ofta hängs ut som en sjöfara bara för att de är nybörjare. 

– Jag tycker att det har varit mycket skriverier de senast två åren om att det är så många nya på sjön. Jag har också varit ny, alla har varit nya. Jag är rädd att det ska avskräcka människor. Alla ska kunna gå ut på sjön. Det har varit svartmålande av oerfarna och det vill jag tona ner.

– Jag har inte haft båtvana i hela mitt liv, säger Jennie Dahlöf, frivillig vid SSRS. 

Flytväst, ankare och mobil viktigt 

Oavsett finns det några saker och kunskaper som kan vara bra att ha med sig ut till sjöss. 

– Förbered dig, se till att ha flyväst, tampar och ankare. Det går att googla sig till mycket information, säger Jennie Dahlöf. 

– Även en liten eka behöver ett ankare, säger Håkan Busck och förklarar att skulle man få motorstopp om det blåser upp, så behöver man kunna kasta ankar. 

– Du bör också ha flytväst och något att kommunicera med. De flesta har ju mobil i dag och om jag saknar vattentätt fodral brukar jag ha den i en vanlig frysplatspåse, om det är lite luft i så flyter den. 

Det finns än så länge inget krav på körkort för båtar. Däremot finns det förarbevis att få, säger Håkan Busck.

– Det är en grundkurs där man får lära sig navigera, läsa sjökort. Det är relativt enkelt, men jättebra att kunna.


Vem ringer man om man hamnar i sjönöd?

Vid livsfara ska man alltid ringa 112. 


Om det inte är eller väntas bli livsfara kan man som medlem i SSRS få hjälp med förebyggande utryckning. Då ringer man i första hand till närmsta sjöräddningsstation.


Om man inte är medlem i Svenska sjöräddningssällskapet ska man i första hand försöka lösa situationen själv och i andra hand kontakta privata aktörer. 

TV: Så ska du agera om någon håller på att drunkna

Expertens bästa tips för säkert bad