Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjömanskyrkan räddad – efter nedläggningshotet

Sjömanskyrkans öde är bestämt – Carl Johans pastorat tar över Sjömanskyrkan på Stigberget i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Efter sommaren slår Sjömanskyrkan återigen upp portarna.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sjömanskyrkan i Göteborg är räddad.

Efter år av ovisshet, namnunderskrifter och kändisupprop är det nu Svenska kyrkan som tar över.

Carl Johans pastorat har tecknat ett tioårigt hyresavtal och portarna slås upp redan efter sommaren.

På Stigbergstorget rör sig människor i alla olika åldrar, unga som gamla. Många åker dagligen förbi den gamla Sjömanskyrkan från 1954 som står mitt på torget när de ska ta sig till och från jobb eller skola. Men sedan den tidigare ägaren, stiftelsen Sjömanskyrkan, tvingades stänga ned 2019 på grund av ekonomiska skäl har kyrkan varit hotad. 

Nu ska Svenska kyrkan väcka liv i byggnaden – och skapa ett nya folkens hus där gemenskap och kultur beblandas. 

– Vi har två uppdrag. Det ena är att predika evangelium, men det andra är att vara en del av närsamhället. Det är det vi ska göra på Stigberget, säger Anders Leitzinger, kyrkoherde i Carl Johans pastorat, till DN

– En stor inspiration för Sjömanskyrkans framtid är Folkehuset Absalon i Köpenhamn. Jag var där för några år sedan och slogs av den stora aktiviteten som fanns i huset, lite som frivilligcentralen Oscar fast mer. Allt andades ”Kom hit och hitta på nåt!”, säger Anders Leitzinger i ett pressmeddelande. 

Viktig mötesplats för Göteborgare

Verksamheten vid Sjömanskyrkan var till en början en träffpunkt för sjömän – men under flera års tid har det varit en viktig mötesplats för många göteborgare. Under sommaren i fjol engagerades tusentals göteborgare och däribland uttryckte sig en rad Göteborgsprofiler så som Viveca Lärn, Ebbot Lundberg och Emrik Larsson sin oro över byggnadens framtid. Många har betydelsefulla minnen från Sjömanskyrkan. 

I byggnaden kommer det att finnas aktörer som fokuserar på en öppenhet och gemenskap. På nedre plan kommer Svenska kyrkans frivilligcentral ”Oscar” att bidra med allt från meditation till dans och konst. Man vill också ge plats åt ungdomar och den teckenspråkiga verksamheten. 

Stadsmissionen kommer att bedriva kafé och lunchrestaurang i entréplanet som riktar in sig på ”räddade varor”, varor som grossister tidigare inte lyckats sälja. 

Den tidigare ägaren stiftelsen Sjömanskyrkan kommer också att finnas kvar i byggnaden. 

Öppnar hösten 2021 

Men den stora Sjömanskyrkan rymmer fler hyresgäster och hela övre planet ekar i nuläget tomt. En aula med balkong och scen ska förhoppningsvis locka dit någon kulturaktör som också har ett brinnande intresse för öppenhet och gemenskap. 

– Ja, det är ett enormt hus! Vi för samtal med flera olika föreningar och organisationer som vi hoppas ska vilja flytta in på övervåningen, säger Anders Leitzinger till DN

Under våren genomförs renoveringar av kyrkan och planen är att Sjömanskyrkan återigen ska slå upp portarna efter sommaren – fast denna gång i ett nytt format.