Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjömanskyrkan och restaurangen stänger

Sjömanskyrkan vid Stigbergstorget i Göteborg.Foto: Google Maps

Restaurang Kuling och Sjömanskyrkan i Göteborg stängs, skriver Göteborgs-Posten. 

Flera av stamgästerna har träffats i restaurangen i 30 års tid för att äta lunch och prata minnen från tiden till sjöss.

De är nu ledsna över beskedet.

– Det är för jävligt. Var ska vi nu ta vägen? Jag får väl ligga hemma och vänta på döden, säger en av dem till tidningen. 

Restaurang Kuling på andra våningen i Sjömanskyrkan i Göteborg serverade på torsdagen sina sista portioner efter att ha funnits i 60 år, skriver Göteborgs-Posten. 

Många av stamgästerna har tidigare arbetat till sjöss och använt Kuling för att ses och äta lunch på resturangen.

Några av dem så länge som 30 år och mer än något annat pratar de om gamla minnen.

Flera av gästerna är ledsna och förtvivlade över beskedet.

– Göteborg som är Nordens största hamnstad borde väl ha sin Sjömanskyrka kvar? Det är förjävligt, säger en av dem till GP.

All personal har sagts upp 

Det är inte bara restaurangen som nu försvinner, utan också hela kyrkan. Personalen som arbetar där har sagts upp. 

Stammisgästerna vet inte nu var de ska ta vägen när de inte längre har resturangen eller Sjömanskyrkan, som ligger vid Stigbergstorget och har utsikt över hamnen, att gå till. 

Enligt ägarna, stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborg, finns det inte längre några pengar för att kunna driva verksamheten vidare, skriver GP.

Bland annat efter att Göteborgs kyrkliga samfällighet inte längre betalar ut ett bidrag på en miljon kronor per år – något de slutade med vid årsskiftet för två år sedan.

”Det här är väldigt tråkigt” 

– Vi tycker naturligtvis att det här är väldigt tråkigt. Men har man inga pengar då går det inte att driva någon verksamhet. Restaurangen är inte heller någon isolerad ö, utan hela huset stänger nu. Sjömansprästen slutar och vi har varslat all personal, säger Christina Backman, vice ordförande för stiftelsen, till GP.

Vad som nu händer med lokalen är oklart, enligt Christina Backman arbetar de på olika spår, bland annat försäljning, och hon säger till GP att hon hoppas att verksamheten kan fortsatta – men kanske i en annan skala eller på en annan plats.