Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjömannen Mats fast i europeiska hamnen

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Mats Högblom jobbar som teknisk chef på bilfartyget Mignon som just nu ligger i Amsterdams hamn.Foto: Privat
Bilfartyget Mignon som ligger i Amsterdams hamn.Foto: Privat

I coronakrisen drabbas sjömän runtom i världen hårt då de inte får gå i hamn och åka hem. 

Göteborgaren Mats Högblom, 56, sitter fast på fartyget Mignon i Amsterdams hamn.

– Jag har en medarbetare som varit på fartyget i sex månader och inte får åka hem som planerat. Han är här på obestämd tid, säger han. 

Många är de som drabbats sedan det nya coronaviruset bröt ut. För sjömännen ute till havs har viruset skapat ett stort problem – de får inte gå i hamn, något P4 Göteborg tidigare rapporterat om.

Det betyder att besättningen inte får mönstra av och åka hem.

– Det som är det största problemet i det här är att man inte kan lösa av besättningen. Man får inte gå av i hamnarna och är försiktiga med att släppa på ny besättning. Vi är förvisade till fartyget på obestämd tid, säger Mats Högblom, teknisk chef på bilfartyget Mignon som nu befinner sig i Nederländerna.

Sitter i ofrivillig karantän

Tillsammans med sjutton andra sjömän sitter Mats i ofrivillig karantän på fartyget.

– Jag har en medarbetare från Filippinerna som har varit på fartyget sedan september och inte får åka hem som planerat. Han har bara fått beskedet att han får vara kvar tills vidare.

För tillfället ligger fartyget Mignon vid Amsterdams hamn. De har åkt från Asien och genom Medelhavet för att komma dit, men har inte varit i kontakt med någon utomstående på flera veckor.

– Jag har varit ombord sedan vi var i Korea och om vi suttit i tre veckor utan att någon blir sjuk så vet vi ju om att vi är friska. Situationen påverkar det psykosociala i viss utsträckning, säger Mats.

Göteborgaren Mats Högblom jobbar som teknisk chef på bilfartyget Mignon som just nu ligger i Amsterdams hamn.Foto: Privat

Bättre kommunikation i dag

Faktumet att man inte får gå av kan vara enerverande, berättar han.

– Många gånger har man inte planerat att faktiskt gå i land men att veta att man inte får är irriterande.

Med sina drygt 40 års erfarenhet till sjöss har Mats sett det mesta.

– Naturligtvis är det inte som för tio, tjugo eller trettio år sedan när man kom till en hamn där det låg ett brev från familjen som var sex veckor gammalt. Nu kan man prata i satellittelefon eller ha videosamtal med familjen. Men det är ändå jobbigt att inte komma hem, säger Mats Högblom.

För fackföreningen och yrkesorganisationen Sjöbefälsföreningen är detta en fråga man kämpar med varje dag.

– Det här viruset har drabbat oss inom sjöfarten på ett ganska tufft sätt. Vi försöker hitta lösningar och försöker titta på korttidsarbete inom branschen. Man märker när lunchrestaurangen stänger men inte när fartygen står stilla, säger Mikael Huss, vd i Sjöbefälsföreningen.

Mikael Huss är vd för Sjöbefälsföreningen.Foto: PRESSBILD

”De bryter ihop”

Han förklarar att alla sjömän på olika sätt påverkas av detta. En gemensam känsla är förtvivlan.

Enligt Sjöbefälsföreningen berörs totalt 1 000-1 500 svenska sjömän, uppger P4 Göteborg.

– Det finns sjömän som ringer hem och får höra ”Varför kommer du inte hem? Mormor och morfar är sjuka, vi behöver dig”. Och när de lägger på så bryter de ihop, säger Mikael Huss.

Det är ett två-eggat svärd, berättar han.

– Å ena sidan vill man i land för att åka hem, å andra sidan vill man inte bli smittad av viruset. Man är fast på skeppet. Normalt sett är man dessutom sysselsatta men det finns skepp som står still, säger Mikael Huss.

TV: Tusentals i karantän på fartyg i USA

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona

 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

 

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det