Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöfartsverkets råd för en säker fritidsbåtssäsong

Sjöfartsverket går ut med råd inför säsongen med fritidsbåtar.
Foto: MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Västra Götalandsregionen är den region där flest räddningsinsatser gjordes på sjön förra året.
Foto: LENNART REHNMAN

Förra året skedde flest antal sjöräddningsinsatser i Västra Götaland. 

När båtsäsongen nu smygstartat går sjöräddningen därför ut med tips om hur man ska vistas säkert på sjön.

– Många tillbud skulle kunna undvikas om man som fritidsbåtsägare alltid bar flytväst, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral.

Under år 2021 genomfördes över 800 sjöräddningsinsatser bara under maj till augusti i Sverige. Allra flest stod Västra Götalandsregionen för med 168 insatser. 

Nu när båtsäsongen smygstartat vill Sjöfartsverket därför gå ut med uppmaningen att vara förberedd innan man tar båten ut på sjön. 

– Sommarmånaderna innebär högsäsong för vår sjöräddningsverksamhet och går också hand i hand med fritidsbåtssäsongen. Många tillbud skulle kunna undvikas om man som fritidsbåtsägare alltid bar flytväst, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral i ett pressmeddelande. 

”En god planering är A och O”

De allra flesta sjöräddningsinsatserna genomfördes mot olika fritidsbåtar, och det finns en rad andra saker man kan tänka på förutom att bära flytväst. Det skriver Sjöfartsverket i pressmeddelandet. 

– En god planering är A och O. Säkerställ därför att båten är i trim, håll fortlöpande kontakt med dina anhöriga på land och lär dig tolka vad olika väderförhållanden kan innebära för dig ute till sjöss. Det är också en självklarhet att man håller sig nykter till sjöss, säger Annika Vestergård.

Larmorsakerna varierar. 

– Det kan handla om alltifrån motorhaverier och grundstötningar till snabba väderomslag som gjort att man som fritidsbåtsägare hamnat i ett utsatt läge, säger Annika Vestergård.

Enligt Sjöfartsverkets siffror var det en liten ökning i antalet räddningsinsatser under augusti förra året, jämfört med tidigare år. Men att det i det stora hela har legat på ungefär samma nivå de senaste åren. 

Från arkivet: