Sjöbodsägare måste riva inredningen

Publicerad
Ägarna till ett stort antal sjöbodar i Tanums kommun riskerar höga viten efter utslag i Regeringsrätten.
Senast i november ska sjöbodsägarna ha tagit bort köksinredningar, toaletter och väggpaneler och se till att bodarna blir de förråd som kommunen inledningsvis gav tillstånd till.
Annars hotar 200 000 i grundvite per sjöbod och ett löpande vite på 30 000 kronor per kvartal.
Beslutet i Regeringsrätten att inte bevilja prövningstillstånd innebär att tidigare domar står fast och att kommunens tolkning av plan- och bygglagen står fast och att praxis kan användas av andra kommuner.
- Om någon är vinnare i detta så är det allmänheten, säger Rolf Hermansson (C) ordförande i Tanums miljö- och byggnadsnämnd till Bohusläningen.
Advokat Mats Måre, som företrätt sjöbodsägare, tror att beslutet kommer att få stor betydelse.
- Kommunerna kommer i fortsättningen att kunna ställa skarpa krav på hur sjöbodar inte får inredas, säger han till Göteborgs-Posten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER