Sjöberg slår tillbaka mot hemstaden

Foto: Olle Sporrong

GÖTEBORG. För ett år sedan bröt Patrik Sjöberg tystnaden - övergreppen han utsattes för som barn kom upp till ytan.

Stödet har varit enormt från idrottsklubbar och förbund i hela landet - förutom i hemstaden Göteborg.

- Här är personliga rekord viktigare än att ta tag i de svåra frågorna, säger Sjöberg som nu ger sig ut på en föreläsningsturné.

Boken Det du inte såg som kom ut förra våren chockade idrottsvärlden. Då berättade Patrik Sjöberg hur hans tränare och styvpappa Viljo Nousiainen under flera år utsatte honom för sexuella övergrepp under den aktiva höjdhoppskarriären.

Startar turnén i Göteborg

Om en vecka, den 22 mars, fortsätter han berätta. Då inleder han en föreläsningsturné tillsammans med Bris och före detta friidrottaren Maria Akraka i hemstaden Göteborg.

- Det är viktigt att fortsätta prata om det. Jag vill berätta hur man ska se signaler tidigt i idrottsklubbar för problemet kommer inte att försvinna, säger Patrik Sjöberg.

Sedan boken kom ut är det fortfarande många personer som hör av sig för att de själva varit utsatta.

"Vill att fler ska våga"

- Inte bara inom idrotten. Varje gång jag föreläser är det nästan alltid en, två eller flera personer som har varit utsatta för samma sak, både unga och äldre. Genom att fortsätta föreläsa vill jag att fler ska våga reagera och anmäla, säger han.

Patrik Sjöberg berättar att han fått mycket fin respons från andra idrottsklubbar och förbund sedan han valde att berätta om övergreppen, från många håll - men inte från hemstaden Göteborg.

- Det är nog lite infekterat i Göteborg fortfarande och lite prestige i det. Här är personliga rekord viktigare än att ta tag i de svåra frågorna, säger han.

- Några gillade mig inte då och de gillar mig inte nu. Det är väl en blandning av avundsjuka och förutfattade meningar. Det säger nog mer om dem än om mig.

Enligt Sjöberg är det många kritiker som säger att han svartmålar tränare och en hel idrott.

- Det är inte det jag vill göra. Jag vill höja beredskapen och visa att det är ett samhällsproblem som förekommer mer än man trott. EN tränare kan ställa till med väldigt mycket.

Föreläsningarna:

Patrik Sjöberg tillsammans med Maria Akraka, Bris och intiativtagaren Intersport. Tanken är att Akraka ska intervjua Sjöberg om det han gått igenom samt övergrepp inom idrottsrörelsen.

Föreläsningarna som är gratis och har fått namnet "Hopp för barnen" riktar sig främst till ledare inom idrotten samt personer som arbetar med barn. Åldersgräns 16 år.

Biljetter i Göteborg hämtas ut på Intersport i Nordstan. Först till kvarn.

Start i Göteborg på Folkets Hus den 22 mars. Övriga schemat:

19 april: Malmö.

16 maj: Örebro.

18 maj: Sundsvall.

4-5 juli: Visby.

14 augusti: Stockholm.

27 september: Jönköping.

25 oktober: Umeå.

29 november: Helsingborg.

4 december: Norrtälje.

FAKTA

Patrik sjöbergs biografi som kom förra året som berättar om övergreppen han utsattes för som barn.

Övergreppen pågick från att Sjöberg var 11 år tills han var 15 år gammal.

Även tränaren Yannick Tregaro och fri-idrottaren Christian Skaar Thomassen har berättat hur de blev utnyttjade av Viljo som barn. Nousiainen dog i juni 1999. Han har även arbetat med höjdhopparen Stefan Holm och trestegshopparen Christian Olsson.