PENGARNA LOCKADE. Komikern Claes Malmberg är med i AJ produkters reklamfilm. "Det är ju så att jag får extremt mycket pengar för att göra det", säger han om varför han valde att tacka ja.. Foto: Cornelia Nordström Foto: Anders Ylander
PENGARNA LOCKADE. Komikern Claes Malmberg är med i AJ produkters reklamfilm. "Det är ju så att jag får extremt mycket pengar för att göra det", säger han om varför han valde att tacka ja.. Foto: Cornelia Nordström Foto: Anders Ylander

"Självklart var det för att jag fick bra betalt"

Publicerad

Claes Malmberg testar nu på reklambranschen och syns i tv när han "tränar" vid ett höj- och sänkbart skrivbord.

Anledningen:

– Självklart var det för att jag fick bra betalt, säger skådespelaren.

Att tacka ja till jobb av den orsaken torde gå emot hans politiska övertygelse. Men det gör det inte.

– Vad är alternativet? Är det att jag säger "nej tack, jag vill inte ha betalt för det jobb jag gör".

Claes Malmberg säger att han blev socialist redan i tonåren. Trots att mycket har hänt i hans liv, bland annat på kontot, sedan dess står han fortfarande för samma saker:

– Jag kan tycka att det här samhället bygger väldigt mycket på pengar och det bygger på att man via pengar ska skaffa sig makt. Folk blir imponerade av pengar, folk blir imponerade av rikedom. Rika människor kan bete sig hur jävla dumt som helst med ursäkten att de kan göra det för att de tjänar pengar och har makt. Vi har skapat ett väldigt hierarkiskt samhälle, säger han till GT.

Har fått kritik

Men trots dessa åsikter var det just pengarna som lockade när Claes Malmberg tackade ja till att göra reklam för AJ produkter. Och det är därför han nu syns i reklamfilmer där han gör träningsövningar vid ett skrivbord.

– Självklart var det för att jag fick bra betalt. Jag kan inte säga annat. Allt annat vore dubbelmoral. Det är ju så att jag får extremt mycket pengar för att göra det och det var intressant i det läget.

Trots det tycker han inte att han går emot sina ideal.

– I det samhället som är nu där man ska tjäna pengar och det är det som det går ut på så vore jag ju en idiot om jag satte mig i ett hörn och sa att jag inte vill ha dem.

Att tjäna dessa stora summor pengar samtidigt som han är socialist leder till att Claes Malmberg får en del kritik.

– Folk säger "titta på honom, en jävla gåsleverproletär". I en mening har de rätt, men samtidigt är det så här, vad är alternativet? Är det att jag säger "nej tack, jag vill inte ha betalt för det jobb jag gör"? Så kan jag inte heller säga.

Passar för rollen

På AJ Produkter säger man att man valde Claes Malmberg eftersom han är en "komiker som passar denna roll".

– Vi valde Claes då han är en känd och erfaren komiker och skådespelare, säger Marcus Ragnarsson, marknadschef.

Fanns det någon tvekan med tanke på hans politiska åsikter?

– Vi bedömer Claes efter hans yrkesroll och inget annat.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag