Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SJ vill kunna köra nattåg från Göteborg till Jämtland

Jan Kyrk, affärschef på SJ. Foto: Henry Lundholm
SJ hoppas kunna köra nattåg till Jämtland. Det är en annan typ av tåg än det på bilden. Foto: SJ/KASPER DUDZIK

Trots gårdagens besked vill SJ bygga vidare på resandeflöden från Västsverige. 

I ett pressmeddelande berättar bolaget nu att de undersöker möjligheterna för nattågstrafik från Göteborg – till Jämtland. 

Beskedet kommer bara någon dag efter att bolaget förlorat upphandlingen om nattågen till övre Norrland. 

I går kunde bland andra GT berätta att det inte längre blir några nattåg med SJ, från Göteborg till Norrland. 

Lördagen den 12 december klockan 18.29 rullar SJ:s nattåg ut för sista gången från Göteborg mot Jämtland och övre Norrland. Detta efter att det norska statliga bolaget, Vy tåg AB, tagit hem upphandlingen för att sköta tågtrafiken mellan Stockholm och övre Norrland och vidare till Narvik under de kommande fyra åren. 

Då meddelades också att det inte blir någon Göteborgstrafik. 

– Det blir ingen trafik från Göteborg från vår sida, sa Jan Andersson, pressansvarig hus VY Tåg. 

Undersöker nya möjligheter 

I ett pressmeddelande på onsdagen skriver dock SJ att de nu undersöker möjligheten för andra nattåg från Göteborg till Jämtland. Detta eftersom Trafikverkets upphandling – som alltså vanns av det norska Vy tåg, inte innefattade Göteborg och Malmö. 

Under högsäsong vill SJ nu kunna sätta in nattåg till Jämtland. 

– Nattågen från Göteborg är något som vi på SJ införde i december 2018 för att utveckla resandet till och från Jämtland. Vi vet att färre byten ökar reslusten och resenärerna i Västsverige hittade snabbt till nattågen. Under vintersportsäsongen står nästan en tredjedel av det totala resandet i nattågen till Jämtland av resenärer från Västra Götaland och Örebro län, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ, i pressmeddelandet. 

Oavsett hur det blir med den nya möjligheten kommer SJ dock inte att kunna köra till övre Norrland. 

– Det är naturligtvis tråkigt att inte köra till övre Norrland, och det innebär dessutom att vi inte som i dag kan hänga på Jämtlandsvagnar på tågen mot Göteborg, står det att läsa i pressmeddelandet. 

Malmö ingår i upplägget

Kyrk fortsätter dock och berättar att även Malmö ingår i det nya upplägget om det blir som bolaget har tänkt: 

– Vi undersöker ett antal nya trafikupplägg med de nattågsvagnar SJ förfogar över. Då är det helt naturligt att titta på både Malmö och Göteborg ur ett Jämtlandsperspektiv. Vi har under de senaste dagarna haft en tät dialog med både aktörer och näringslivet i region Jämtland-Härjedalen, säger Jan Kyrk. 

Den nattågstrafik från Malmö och Göteborg som SJ undersöker handlar om kommersiell nattågstrafik som är inriktad på högsäsong. 

Den nya lösningen är tänkt att gälla från december 2020, då det nuvarande avtalet löper ut.