Auli Karlsson var mitt i livet och såg fram emot sitt eget bröllop när hon tragiskt miste livet i en trafikolycka. Foto: PrivatAuli Karlsson var mitt i livet och såg fram emot sitt eget bröllop när hon tragiskt miste livet i en trafikolycka. Foto: Privat
Auli Karlsson var mitt i livet och såg fram emot sitt eget bröllop när hon tragiskt miste livet i en trafikolycka. Foto: Privat
Sedan dess har dottern Linda Skaar och Aulis andra anhöriga kämpat för att få upprättelse. Men nu lägger åklagaren ner ärendet. Foto: PrivatSedan dess har dottern Linda Skaar och Aulis andra anhöriga kämpat för att få upprättelse. Men nu lägger åklagaren ner ärendet. Foto: Privat
Sedan dess har dottern Linda Skaar och Aulis andra anhöriga kämpat för att få upprättelse. Men nu lägger åklagaren ner ärendet. Foto: Privat
– Fokus är att skipa rättvisa för mamma som inte längre kan för sin egen talan. Ingen ska kunna köra över någon på ett övergångsställe utan några konsekvenser, säger Linda Foto: Privat– Fokus är att skipa rättvisa för mamma som inte längre kan för sin egen talan. Ingen ska kunna köra över någon på ett övergångsställe utan några konsekvenser, säger Linda Foto: Privat
– Fokus är att skipa rättvisa för mamma som inte längre kan för sin egen talan. Ingen ska kunna köra över någon på ett övergångsställe utan några konsekvenser, säger Linda Foto: Privat
Linda och hennes make Christian har pratat om att, som en sista utväg, stämma busschauffören, Borås lokaltrafik och Borås kommun. Foto: PolisenLinda och hennes make Christian har pratat om att, som en sista utväg, stämma busschauffören, Borås lokaltrafik och Borås kommun. Foto: Polisen
Linda och hennes make Christian har pratat om att, som en sista utväg, stämma busschauffören, Borås lokaltrafik och Borås kommun.  Foto: Polisen

Sista utvägen efter Aulis tragiska död

Publicerad

I juni förra året avled Auli Karlsson, 57, efter att ha blivit påkörd av en buss i centrala Borås.

Sedan dess har hennes anhöriga kämpat för att få upprättelse – men nu har åklagaren beslutat att lägga ner ärendet för gott.

"Nu överväger vi att stämma chauffören, Borås lokaltrafik och Borås kommun", skriver de anhöriga i ett öppet brev.

– Ingen ska kunna köra över någon på ett övergångsställe utan några konsekvenser, säger Aulis dotter Linda Skaar.

Det var i början av juni förra året som Auli Karlsson blev påkörd av en linjebuss vid ett övergångsställe i centrala Borås. Hon fördes till Borås sjukhus, men Aulis liv gick inte att rädda. En anmälan om vårdslöshet i trafik och vållande till annans död upprättades.

En polisutredning startades omgående, men lades efter en tid ned då åklagaren ansåg att det inte fanns tillräckligt med bevis på att förarens agerande varit så pass vårdslös att det var brottsligt. Beslutet överklagades av de anhöriga – och nu har svaret kommit: Ärendet läggs ned för gott.

"Stor frustration"

– Vi fick ju beslutet om att de lägger ned åtta månader efter olyckan. Vi hade ju överklagat första vändan, säger dottern Linda Skaar.

Vad kände du när ni fick det senaste beslutet?

– Det känns ju bara så fruktansvärt att det inte är någon som står upp och gör det som är rätt helt enkelt. Det får ju inte gå till hursomhelst. Jag kände en stor frustration över att det inte händer nåt.

Nu har Linda Skaar och hennes make Christian Skaar valt att gå ut med ett öppet brev för att uppmärksamma omständigheter som de har reagerat på, bland annat varför busschauffören fick köra vidare för Borås lokaltrafik under utredningstiden samt varför man inte byggt om platsen där olyckan inträffade.

Efterlyser handlingskraft

– Fokus är att skipa rättvisa för mamma som inte längre kan föra sin egen talan. Ingen ska kunna köra över någon på ett övergångsställe utan några konsekvenser, säger Linda.

Hon efterlyser handlingskraft.

– Man är väldigt maktlös. Det handlar ju inte om att hitta en syndabock utan det får vara någon slags rättvisa och att stå upp för mamma och föra hennes talan.

Funderar på att stämma

Linda och hennes make Christian har pratat om att, som en sista utväg, stämma busschauffören, Borås lokaltrafik och Borås kommun.

– Samtliga inblandade parter borde ställas till svars för det inträffade. Borås lokaltrafik för att de låter chauffören köra vidare i tjänst under pågående utredning om vållande till annans död. Och Borås kommun har länge känt till farorna med denna korsning men har inte agerat tidigare och inte heller efteråt, säger Linda och fortsätter:

– Att stämma dem är det enda vi har som återstår som alternativ, men vi har inte tagit något beslut om detta än, säger hon.

GT har sökt Borås lokaltrafik och Borås kommun för en kommentar.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson
Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER