Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens särskilda strategi i sökandet efter Dante, 12

Dante sågs senast till i området Tröingeberg i nordöstra Falkenberg. Det var i tisdags kväll. Foto: HENRIK JANSSON
Polisen söker över hela Falkenberg. Foto: HENRIK JANSSON

FALKENBERG. Stadsdelen Tröingeberg i de nordöstra delarna av Falkenberg.

Det är här spåren efter försvunna Dante, 12, slutar.

– Vi söker enligt en särskild strategi, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson.

På tisdagskvällen, efter mörkrets ingång, fick polisen in larmet om att 12-årige Dante med Downs syndrom var försvunnen i Falkenberg.

Han hade varit ute med hunden.

– Vi skriver in den här händelsen klockan 18.02. Då får vi den första uppgiften om att man inte hittar honom. Då har anhöriga letat efter honom, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson.

Familjens hund kom tillbaka, men inte pojken. Och det är också där, i bostadsområdet Tröingeberg, som Dante senast syntes till.

Dante, 12, har varit försvunnen sedan i tisdags kväll. Foto: Privat/polisen

Martin Blomqvist bor i närområdet från Dantes hem.

– Min fru var ute med hunden och hade känslan av att något inte stämde, det var mycket poliser som gick runt och letade och efter någon timme så såg vi via sociala medier att det var en pojke, Dante som var borta. Självklart är det en fruktansvärd händelse.

Martin berättar att det varit en stor sökinsats även där hans familj bor.

– Ja, här har det varit mycket folk. hemvärnet har varit här och kollat på baksidan och vi har kollat igenom skrymslen och vrår. Vi har försökt när man går på sina raster med hunden att kolla runtom. Min son har varit ute och letat och vi försöker göra en insats genom att sluta upp i kväll och hjälpa till.

Martin Blomqvist bor i närområdet från Dantes hem. Foto: HANNA BRUNLÖF

 

Sista spåren efter Dante, 12 i Falkenberg

Vad som sedan hänt är oklart.

– När han lämnar bostaden, säger Ulla Brehm om de sista spåren efter Dante.

– Pojken går ut med hunden och går och sedan kommer han inte tillbaka. Har någon annan sett honom efter det efter att han lämnat sin bostad eller familj vågar jag inte säga. 

Jenny Widén, Ulla Brehms kollega, utvecklar:

– Han sågs senast vid 17-tiden i Tröingeberg i tisdags. Jag har ingen speciell plats, utan det är därför vi söker brett. Det är i området han sågs senast.

Jenny Widen, polisens presstalesperson, finns under torsdagen på plats i Falkenberg. Foto: HENRIK JANSSON

Fynd i sökningarna efter Dante, 12

På onsdagskvällen dök polisen i Ätran, inte långt ifrån det aktuella bostadsområdet. Enligt Aftonbladet intresserade man sig för platsen efter iakttagelser i området.

Vid lunchtid på torsdagen var man tillbaka i ån med både dykare, poliser på land och polishundar. 

Ett stort område vid Ätran har spärrats och förutom dykare tar polisen också hjälp av hundar som befinner sig på båtarna. Också en patrull från Kustbevakningen har varit ute på vattnet.

– Vi söker både på land och i vattnet och med militären. Det är sjöpolisen i vattnet, poliser på hästar i terrängen. Vi har hundar och personal till fots och i bil, säger Jenny Widén.

Polisen söker i hela Falkenberg. Jenny Widén utvecklar:

– Vi söker enligt en särskild strategi. Vi söker av sektioner efterhand. Det är indelat så att vi har vissa delar, militären har fått vissa delar tilldelade efter sig och givetvis också Missing People.

Det genomförs dykningar i Ätran. Foto: HENRIK JANSSON
Polisens sökningar i Ätran. Foto: HENRIK JANSSON

De letar efter Dante 

I sökningarna har det gjorts fynd, som analyseras. Men exakt vilka fynd vill polisen inte gå in på.

"Det görs fynd löpande under en så intensivt sökinsats som nu pågår. Dessa saker kommer att analyseras för att se om de har samband med pojken vi söker", skriver de på sin hemsida.

Lulu Kurtesi, 62, Halmstad, lärare – Vi tänkte att vi skulle åka upp redan igår, men idag hade vi möjlighet. Det är ett barn som är borta, jag jobbar med barn på skolan och är själv förälder så det är fullt naturligt att komma hit. Känns det extra med anledningen?– Ja det gör det, speciellt me de här barnen som är lite mer utsatta. Idag tror jag att de vill ha os ute till midnatt, men det bästa vore ett meddelande om att han kommit tillrätta. Att han varit ute i två dygn nu, det är lite mycket. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Jenny Backlund, 40, Oskarström, lagerarbetare. – Det känns jättemycket när man har barn i samma ålder. När jag kom hem i natt så låg min dotter i min säng och jag höll om henne och tänkte att det hade kunnat vara jag. Man blir rörd av alla människor och alla företag som vill hjälpa till, alla stampar här och vill komma iväg och leta. Ibland funkar samhället. Sandra Bengtsson, 37, Oskarström, administratör Det är fruktansvärt, jag har barn i samma ålder och mammahjärtat brister. Så det var självklart att vi kontaktade varandra och sa ”vi åker direkt och hjälper till” I går var vi här till två och sen kom vi tillbaka direkt efter jobbet. Vi kör så länge vi orkar.Carl Johansson, 32, folkared, rörläggare – Jag har först och främst barn och man vill ju hjälpa till. Det är andra dagen, vi var med första gången i går. När man kommer hit så får man skriva på en lista, man får en väst och en lampa och går sedan med sitt befäl eller gruppledare, säger Carl. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Anna Myrén, 38, Falkenberg, löneassistent– Jag är patrullledare, om man har sökt förut kan man bli tilldelad att vara det om man känner att man klarar det. Man leder en grupp om 14 personer att söka i ett visst område som tilldelas av Missing People. Jag sökte hela dagen i går och en bit in på natten.. Jag fick reda låd et ganska tidigt på tisdagskvällen och tänkte om han inte har hittat på morgonen så får jag sluta upp och söka.Hur ser du på den uppslutningen som har varit?– Det är helt fantastiskt, det är otroligt mycket folk. Det värmer verkligen att se att så många sluter upp. Foto: Christian Börjesson.

Dante har nu varit försvunnen i över 50 timmar.