Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Siri betalar 25 000 kronor för ett jobb

Centerpartiets partiledare Annie Lööf om hur Sverige ska starta om efter pandemin: ”Skattesänkningar för att ge unga jobb”.
Siri erbjuder 25 000 kronor – för ett jobb.
Foto: Privat
Siri har satt upp över 40 lappar i hela Göteborgsområdet.
Foto: Privat

Siri Kock, 28, har varit arbetslös i över ett år. 

Efter ständigt jobbsökande både via Arbetsförmedlingen och via sitt kontaktnät erbjuder hon nu hittelön på 25 000 kronor till den som hjälper henne att hitta ett jobb. 

– Jag tänkte att det inte skadar att vara lite kreativ, säger Siri Kock. 

I juni förra året tog göteborgaren Siri Kock examen vid Göteborg universitet som bebyggelseantikvarie.

Nu har det snart gått ett och ett halvt år sedan examen – men Siri har fortfarande inget arbete, vilket Göteborgs-Posten var först med att berätta om. 

– Man kan säga att jag gjort det mesta. Jag har sökt via annonser, kollat av mitt kontaktnät och gjort intresseanmälningar men det har inte genererat någonting, säger hon och fortsätter: 

– Det är många arbetsgivare som söker människor med tidigare erfarenheter. Men vi alla är nya någon gång, så vi måste ju ha någon väg in i arbetet. 

Hittelön: 25 000 kronor

Därför har Siri använt sig av en annorlunda typ av jobbsökning. Hon har satt upp cirka 40 annonser – från Partille i öst till Sandarna i väst. 

– Jag erbjuder 25 000 kronor till den som kan förmedla ett arbete till mig. Jag tänkte att det inte skadar att vara lite kreativ, det kanske får någon typ av uppmärksamhet i alla fall, säger Siri. 

Det är alltså inte bara arbetsgivare som kan ta emot hittelönen – utan det gäller även den som kan ge ett tips som leder till ett jobb. 

På annonsen står det bland annat: ”Hittelön består av 30 procent av blivande bruttolön för tre månader.”, men också: ”Kontrakt skrivs för din garanti”. 

– Det är inte det att jag tar lättvindigt på pengar och kan kasta i väg dem. Men jag ser det som en investering i mitt arbetsliv och mitt mående kommer bli mycket bättre, säger Siri. 

Vill hjälpa andra

Siri Kock började sätta upp lappar på stan i slutet av augusti och har sedan dess tyvärr fått ganska lite respons. 

– Jag fick dock ett värdefullt tips men den tjänsten var redan tillsatt. Men jag blev ändå glad att någon hade ansträngt sig. Den personen ville inte ha hittelön utan ville bara hjälpa mig, säger hon och fortsätter: 

– Jag är fullt medveten om att det är extra svårt att få jobb nu i pandemin. Men jag tänker att det här kanske kan hjälpa andra jobbsökande att få ett extra driv. Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson och Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Karolina Skog möttes i en debatt i Expressens Fem dagar om framtiden.