Simhallar och ishallar stängs nu i Göteborg

Lokala råd i fem regioner • Undvik gym • Möten • Kollektivtrafik.
Nu stoppas allmänheten från att bada i de kommunala simhallarna.
Foto: ANDERS YLANDER
Inskränkningarna sker efter ett ordförandebeslut i idrotts- och föreningsnämnden.
Foto: Lovisa Waldeck
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Göteborgs stad stänger simhallar och ishallar för allmänheten efter de nya coronarestriktionerna, framgår av ett pressmeddelande.

– Vi gör det här för att minska smittspridningen i samhället och hjälpa göteborgarna att följa de råd som Folkhälsomyndigheten gett, säger Elisabet Lann, ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.

Det var under torsdagen som Folkhälsomyndigheten gick ut med de nya lokala restriktioner i Västra Götaland som införs för att hejda den ökande smittspridningen i regionen.

De skärpta råden säger bland annat att allmänheten ska undvika simhallar, bibliotek, butiker, köpcentrum och liknande inomhusmiljöer. Råden kommer gälla i tre veckor framåt.

Samma dag sa idrotts- och föreningsförvaltningen till GT att folk uppmanas att stanna hemma och inte besöka de kommunala idrottsverksamheterna. 

Och under fredagen kommer alltså beskedet att man börjar stänga ned delar av den kommunala verksamheten.

– Jag har i dag fredag 30 oktober fattat ett ordförandebeslut om att tillfälligt stänga de öppna verksamheter som idrotts- och föreningsförvaltningen har, alltså simhallar, gym och allmänhetens skridskoåkning, säger Elisabet Lann, ordförande i idrotts- och föreningsnämnden i ett pressmeddelande.

Stängt i tre veckor

Stängningen kommer att pågå fram till den 19 november.

– Vi gör det här för att minska smittspridningen i samhället och hjälpa göteborgarna att följa de råd som Folkhälsomyndigheten gett.

Även Valhallabadet, som drivs av kommunala bolaget Got Event, stänger under samma period.

Lokalerna kommer dock fortsatt vara öppna för skolorna och simskolorna (ungdomar födda 2005 eller senare omfattas inte av de nya råden) och föreningarna. Elitidrotten omfattas inte heller av inskränkningarna.

Redan på torsdagen blev det känt att flera museer runtom i Västra Götaland, däribland Göteborgs naturhistoriska museum, stänger under tre veckor.

Föreställningar ställs in

Under fredagen meddelar Göteborgsoperan att man ställer in alla föreställningar till och med den 22 november. Det är styrelsen som står bakom beslutet.

– Det är svåra, tunga men helt nödvändiga beslut utifrån den extrema situation som vårt samhälle just nu befinner sig i. Vår sammanvägda bedömning, efter att ha gått igenom de nya skärpta råden och efter samtal med regionens smittskyddsläkare, är att det här är det enda rimliga att göra just nu för att ta vårt samhälls- och arbetsgivaransvar, säger Christina Björklund, vd på Göteborgsoperan i ett pressmeddelande.