Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silverfiskar vällde fram i deras nyköpta hus

Foto: Tommy Holl

Deras nyköpta hus invaderades av silverfiskar och Michael Jansson, 29, och Jamie Bornhammar, 24, i Hedared tvingades fly mitt i natten.

En vecka senare har de fortfarande inte fått hjälp av försäkringsbolaget.

– Det är silverfiskar på golven, på matbordet, i soffan, överallt, säger Michael.

Foto: Foto: Tommy Holl

I maj köpte de huset i Hedared på landet mellan Allingsås och Borås. Sedan dess har de renoverat och i förra veckan flyttade de in.

– Under renoveringen såg vi en och annan silverfisk, men det får man räkna med i ett hus, säger Michael Jansson.

Men dagen därpå, förra lördagen, blev problemet värre. Helt plötsligt upptäckte de silverfiskar överallt. I varje skarv, på golvet och väggarna. Det hjälpte inte att spreja med radar. Silverfiskarna dog men det kom hela tiden nya från väggarna. Mitt i natten lämnade de huset i panik.

– De var på matbordet och i soffan där vi sov tillfälligt. Klockan tolv på natten tog vi med oss hunden och tog in på hotell.

I fredags, nästan en vecka efter att de tvingats lämna huset, kom en skadesanerare.

– Han hade med sig gift men konstaterade att det inte skulle hjälpa. Han trodde att huset skulle behöva gasas, men det kunde inte han ta något beslut om utan en undersökning, säger Michael Jansson.

Men den vill försäkringsbolaget inte betala för - enligt Michael Jansson för att de nyss köpt huset.

Mattias Wallman, byggskadechef på Folksam Tre Kronor, är inte insatt i det enskilda fallet.

– Försäkringen omfattar skadeundersökning men en sån betalar vi inte för om det inte är en ersättningsbar skada, säger han.

Men det kan ni ju inte veta förrän ni gjort en undersökning?

– Nej, det är ett moment 22.

Han ställer sig tveksam till parets erfarenhet av silverfiskarna.

– Man kan naturligtvis uppleva en markant ökning från en dag till en annan, men så fungerar det inte med silverfiskar, de kommer successivt.

Har du haft problem med ditt försäkringsbolag?

Så gör du när du hamnar i konflikt med försäkringsbolaget

• Ofta kan allmänna reklamationsnämnden vara till hjälp, när det gäller handläggningsfel om saken inte är prövad någon annanstans.

• Personförsäkringsnämnden är aktuell när det behövs medicinska bedömningar angående liv- sjuk- och olycksfallsförsäkring.

• Det finns också flera svenska försäkringsnämnder att vända sig till. Bland annat Ansvarsförsäkringens personskadenämnd, Svensk försäkrings prövningsförfarande beträffande ombuds lämplighet, Ombudskostnadsnämnden och Nämnden för rättsskyddsfrågor

• Du kan också gå till en advokat som sen hjälper dig att anlita rättsskydd, som ingår i hemförsäkringen. Förlorar du tvisten riskerar du självrisken som är 20 procent, taket är på cirka 150 000 kronor.

Källa: Advokat Tord Krokström, Svenska försäkringsnämnder