Topp tre sillracet: 1: Alexander Stärnerz , Restaurang Grand, 2: Svante Wedin, Marstrand Deli, 3: Thale Tveten Arvidson, Arvidson Fisk Marstrand Foto: Glenn LjunggrenTopp tre sillracet: 1: Alexander Stärnerz , Restaurang Grand, 2: Svante Wedin, Marstrand Deli, 3: Thale Tveten Arvidson, Arvidson Fisk Marstrand Foto: Glenn Ljunggren
Topp tre sillracet: 1: Alexander Stärnerz , Restaurang Grand, 2: Svante Wedin, Marstrand Deli, 3: Thale Tveten Arvidson, Arvidson Fisk Marstrand Foto: Glenn Ljunggren
Thale Tveten Arvidson kom trea i Sillracet. Foto: Glenn LjunggrenThale Tveten Arvidson kom trea i Sillracet. Foto: Glenn Ljunggren
Thale Tveten Arvidson kom trea i Sillracet. Foto: Glenn Ljunggren
Helgen invigdes med musik. Foto: Joachim StillbäckHelgen invigdes med musik. Foto: Joachim Stillbäck
Helgen invigdes med musik. Foto: Joachim Stillbäck

Sillracet blev en nagelbitare på ön

Publicerad

Det finns en ny sillkung på ön – Anders Edgren.

Han får fint sällskap av sillracets vinnare Alexander Stärnerz .

Båda blev korade under den lyckade upplagan av Sillens Helg på Marstrand, som slutade på söndagen.

– Det har varit fantastiskt bra, helgen var helt suverän. Vädret tipptopp och mycket folk. Alla nöjda och glada, säger arrangören Janeman Segerström. 

Mat och sill i mängder har smakats och tävlingar har avgjorts när Marstrand återigen har fyllts med besökare. Ön må vara välkänd för alla fina seglingstävlingar som gått av stapeln genom åren. Men historiskt är Marstrand tätt sammankopplat med sillen.

Det firade man nu för det sjunde året i rad.

– Marstrand är centrum av sillhandeln på Västkusten historisk. All sill transporterades via ön. På senare år har det varit mycket segling, men detta är också en tradition här nu, säger Janeman Segerström.

Med vädret – för det mesta – på sin sida har Sillens Helg 2017 nu nått sitt slut. 

– Alla gillar sill. Så går man här, smakar och pratar om det som man tycker är godast. Kan inte bli bättre, säger Janeman Segerström.

Tajt marginal i Sillracet

Årets höjdpunkt var återigen det återkommande sillracet. För 150 kronor fick deltagaren ett pass för att smaka sill på alla ställen som öppnade sina dörrar. Efter alla smaktest röstades det via sms. 

Tävlingen vanns av Restaurang Grands Alexander Stärnerz . Han vann med bara sex rösters marginal.

– Sex (!) röster, det var riktigt jämnt, säger Segerström.

Och årets sillkung: den privatperson som kunde presentera den alla bästa egenproducerade sillen, blev Anders Edgren. Så heter den nya kungen.

– Han hade gjort en som hette Edgrens inlagda, riktigt bra.

"Han blev själaglad"

Sillens Helg arrangerades nu för sjunde gången. Enligt arrangören har man hittat sin nivå för besökarantalet nu. I år besökte omkring 1 500 personer festligheterna.

Och även silltesten blev lyckad. Där bedömde en proffsjury kända varumärkens sillar i form av ett blindtest. I år var det löksill som gällde och vann gjorde Tommy G's delikatesser.

– Han blev själaglad! säger Segerström.

 

Sillracet topp tre

1: Alexander fd. Johnsson Stärnerz , Restaurang Grand

2: Svante Wedin, Marstrand Deli

3: Thale Tveten Arvidson, Arvidson Fisk Marstrand

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER