Arbetsförmedlingen betalade ut fyra miljoner i nystartsbidrag till skandalbolaget. Foto: YVONNE ÅSELL / SVD / TTArbetsförmedlingen betalade ut fyra miljoner i nystartsbidrag till skandalbolaget. Foto: YVONNE ÅSELL / SVD / TT
Arbetsförmedlingen betalade ut fyra miljoner i nystartsbidrag till skandalbolaget. Foto: YVONNE ÅSELL / SVD / TT
Uppdrag Granskning kommer med nya avslöjanden kring företaget i Göteborg. Foto: SVTUppdrag Granskning kommer med nya avslöjanden kring företaget i Göteborg. Foto: SVT
Uppdrag Granskning kommer med nya avslöjanden kring företaget i Göteborg. Foto: SVT
I ett klipp silas döda insikter bort från kidneybönor, innan de sedan paketeras om på nytt. Foto: SVTI ett klipp silas döda insikter bort från kidneybönor, innan de sedan paketeras om på nytt. Foto: SVT
I ett klipp silas döda insikter bort från kidneybönor, innan de sedan paketeras om på nytt. Foto: SVT

Silar bort insekter från mat – fick statliga miljonbidrag

Publicerad

Turerna kring skandalföretaget Hung Fat Trading Asien Livs rullar vidare. Nu avslöjar SVT:s "Uppdrag Granskning" att företaget kvitterat ut ungefär fyra miljoner i bidrag från Arbetsförmedlingen.

– Arbetsförmedlingen skickade sju personer till oss som fick nystartsbidrag. Chefen bad mig också att söka nystartsbidrag. Men jag hade ju redan ett jobb. Varför skulle jag söka? När jag hade fått sparken fattade jag att jag hade fått svart lön, berättar en källa som artbetat på företaget till SVT.

Tidigare i veckan visade "Uppdrag Granskning" reportaget om företaget, baserat i Göteborg, som i stor omfattning haft anställda som är papperslösa och söker i asyl i Sverige. Dessa hade dessutom utfört arbete som strider mot svenska lagar, regler och kutym.

Reportaget visade bland annat smygtagna bilder där döda insekter silas bort från bönor – som därefter packas om och säljs vidare. Man ser också datumstämplar som tvättas bort med skadliga lösningsmedel och ersätts med nya.

Ingen agerade

Fusket har förekommit i stor omfattning ända sedan 2008, uppger källor "Uppdrag Granskning" talat med.

Det handlar om en synnerligen stor verksamhet. Hung Fat Trading Asien Livs AB omsätter över 170 miljoner kronor och har fler än 600 företagskunder runtom i Norden - varav många är restauranger.

Ägaren Thanh Truong dementerar samtliga anklagelser som riktas mot företaget i "Uppdrag granskning".

– Det sker ingen som helst ommärkning av datum i Hung Fat Trading eller något av bolagets sidobolag, säger han.

Thanh Truong berättar att han ska anmäla "Uppdrag granskning" till Granskningsnämnden.

Fyra polisutredningar

Trots att en rad myndigheter larmats om oegentligheterna på bolaget hade ingen agerat. Åtminstone inte som de borde.

Bland annat hade fyra polisutredningar lett till – ingenting.

Och nu kommer alltså SVT med nya avslöjanden om att ytterligare en myndighet ska ha gjort ett tveksamt jobb kring sitt förhållande med den asiatiska grossisten.

Företaget har i stor i omfattning fått kostnaderna subventionerade av Arbetsförmedlingen för de som arbetat med olagligheter. 

– Det var mer än tio personer som fick nystartsbidrag, säger en person som arbetat länge i koncernen till SVT.

Fyra miljoner utbetalt

UG har låtit granska utbetalningar för nystartsjobb som Arbetsförmedlingen gjort till koncernens olika skattekonton. Det visar sig att man fått närmare fyra miljoner kronor utbetalade sedan 2011. 

På frågan om Arbetsförmedlingen skulle kunna göra mer och kontrollera hur arbetsgivare tar hand om sina anställda som har nystartsjobb, svarar Fredrik Skoglund, enhetschef vid Arbetsförmedlingen:

– Det är vår uppdragsgivare, alltså Sveriges riksdag och regering som fattar beslut om vilka kontroller vi ska göra. Vi kan ju inte begå lagbrott genom att göra mer än vad vi fått i uppdrag att göra, säger Fredrik Skoglund. 

"Uppdrag Granskning" har utan framgång sökt svar kring oegentligheterna av bolagets ägare vid ett antal tillfällen.

 

Få de senaste nyheterna i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER