Joanna Astrenius, 26, barnen Sigge, 2 1/2 och Abbe, 4, hade änglavakt när bilen de åkte i krockade med en traktor. Foto: PrivatJoanna Astrenius, 26, barnen Sigge, 2 1/2 och Abbe, 4, hade änglavakt när bilen de åkte i krockade med en traktor. Foto: Privat
Joanna Astrenius, 26, barnen Sigge, 2 1/2 och Abbe, 4, hade änglavakt när bilen de åkte i krockade med en traktor. Foto: Privat
Bilen fick rejäla plåtskador i kraschen men alla i bilen klarade sig bra. Alla fyra fördes till sjukhus för kontroll. Foto: PrivatBilen fick rejäla plåtskador i kraschen men alla i bilen klarade sig bra. Alla fyra fördes till sjukhus för kontroll. Foto: Privat
Bilen fick rejäla plåtskador i kraschen men alla i bilen klarade sig bra. Alla fyra fördes till sjukhus för kontroll. Foto: Privat
Sigge, 2 1/2, fick några skrapsår på benet och glassplitter i ansiktet – men klarade sig i övrigt utan skador. Foto: PrivatSigge, 2 1/2, fick några skrapsår på benet och glassplitter i ansiktet – men klarade sig i övrigt utan skador. Foto: Privat
Sigge, 2 1/2, fick några skrapsår på benet och glassplitter i ansiktet – men klarade sig i övrigt utan skador. Foto: Privat

Sigge, 2, nära att krossas i kraschen

Publicerad

Joanna Astrenius Broe, hennes två små barn och mamma hade änglavakt när de krockade med en traktor förra helgen.

Skopan på traktorn träffade bilen bara en hårsmån från tvåårige Sigge.

– Jag vill inte ens tänka på vad som kunde ha hänt. Livet är så galet skört, säger Joanna.

Joanna Astrenius Broe från Vårgårda hade varit i sommarstugan, som ligger i Skövde-trakten, och var på väg att träffa sin syster och hennes barn. Med i bilen fanns Joannas mamma och två barn, tvåårige Sigge och Abbe, fyra år.

De kom åkande i bilen längs en huvudled och längre fram såg Joanna Astrenius Broe en korsande grusväg. Där körde en traktor, och minstingen Sigge började ropa:" Kolla en traktor!"

Joanna förklarar att hon var säker på att traktorföraren såg att de kom åkande, men när det var ett 20-tal meter kvar insåg hon att så inte var fallet.

Trampade gasen i botten

– Jag tänkte shit, han har inte sett oss. Han saknade inte ner och jag förstod att jag inte skulle hinna bromsa. Istället trampade jag gasen i botten för att hinna förbi. Jag hoppades på det bästa – och sedan smällde det, berättar hon.

Men Joanna, barnen och mamman hade änglavakt. Traktorn träffade bilen därbak, en hårsmån från platsen där Sigge satt i bakåtvänd barnstol.

 

Traktorskopan träffade en hårsmån från platsen där Sigge satt i bakåtvänd barnstol.Foto: PRIVAT

 

Traktorn kom i full fart

– Traktorn kom i full fart och skopan smällde in i bilen bara 15 centimeter från hans huvud. Hade jag inte gasat hade den träffat längre fram på bilen och jag vill inte tänka på vad som kunde ha hänt, säger Joanna Astrenius Broe.

Hon drog av sig bilbältet och kastade sig ut för att kolla hur de andra i bilen hade klarat sig.

– Det hade gått bra för alla. Yngste sonen hade fått glassplitter i ansiktet och i örat och några skrapsår på benet eftersom splitter hade kommit innanför kläderna. Annars mådde han bra, berättar Joanna.

Skällde på föraren

Hon beskriver kaoset efter olyckan när hon sprang fram och skällde på traktorföraren och i väntan på räddningstjänsten inte vågade ta ut sonen ur barnstolen.

– Jag var inte snäll mot föraren vilket jag har ångest för i dag. Jag har pratat med honom och bett om ursäkt. Jag förstår att han verkligen inte såg oss. Jag klandrar honom absolut inte. Bilen är stengrå till färgen och det är höstigt ute. Det var väl en kombo, en dum färg på bilen och kanske skymdes vi av träden, säger hon.

 

Joanna Astrenius Broe är undersköterska och har själv tagit hand om personer som skadats i olyckor. "Jag vet hur illa det kan gå", säger hon.Foto: PRIVAT

 

"Vet hur illa det kan gå"

Joanna berättar att hon är traumaundersköterska och själv tagit emot många skadade personer på akuten, både från trafikolyckor och andra olyckor.

– Jag vet hur illa det kan gå, konstaterar hon.

Alla fyra i bilen fördes till sjukhus med ambulans efter olyckan för kontroll och omplåstring. Joanna har lite ont i ryggen fortfarande.

Det är många tankar som farit genom huvudet dagarna efter olyckan. Många "tänk om ..." säger Joanna.

– Chocken har inte lagt sig ännu. Jag får fortfarande gråtattacker. Samtidigt känns det så himla overkligt, konstaterar hon.

Polisen har upprättat en anmälan om trafikolycka med misstanke om brott gällande "ej iakttagit väjningsplikt".

 

LÄS OCKSÅ: Richard hade änglavakt i traktorkraschen 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER