Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sigge, 2, nära att krossas i kraschen

Joanna Astrenius, 26, barnen Sigge, 2 1/2 och Abbe, 4, hade änglavakt när bilen de åkte i krockade med en traktor. Foto: Privat
Bilen fick rejäla plåtskador i kraschen men alla i bilen klarade sig bra. Alla fyra fördes till sjukhus för kontroll. Foto: Privat
Sigge, 2 1/2, fick några skrapsår på benet och glassplitter i ansiktet – men klarade sig i övrigt utan skador. Foto: Privat

Joanna Astrenius Broe, hennes två små barn och mamma hade änglavakt när de krockade med en traktor förra helgen.

Skopan på traktorn träffade bilen bara en hårsmån från tvåårige Sigge.

– Jag vill inte ens tänka på vad som kunde ha hänt. Livet är så galet skört, säger Joanna.

Joanna Astrenius Broe från Vårgårda hade varit i sommarstugan, som ligger i Skövde-trakten, och var på väg att träffa sin syster och hennes barn. Med i bilen fanns Joannas mamma och två barn, tvåårige Sigge och Abbe, fyra år.

De kom åkande i bilen längs en huvudled och längre fram såg Joanna Astrenius Broe en korsande grusväg. Där körde en traktor, och minstingen Sigge började ropa:" Kolla en traktor!"

Joanna förklarar att hon var säker på att traktorföraren såg att de kom åkande, men när det var ett 20-tal meter kvar insåg hon att så inte var fallet.

Trampade gasen i botten

– Jag tänkte shit, han har inte sett oss. Han saknade inte ner och jag förstod att jag inte skulle hinna bromsa. Istället trampade jag gasen i botten för att hinna förbi. Jag hoppades på det bästa – och sedan smällde det, berättar hon.

Men Joanna, barnen och mamman hade änglavakt. Traktorn träffade bilen därbak, en hårsmån från platsen där Sigge satt i bakåtvänd barnstol.

 

Traktorskopan träffade en hårsmån från platsen där Sigge satt i bakåtvänd barnstol. Foto: PRIVAT

 

Traktorn kom i full fart

– Traktorn kom i full fart och skopan smällde in i bilen bara 15 centimeter från hans huvud. Hade jag inte gasat hade den träffat längre fram på bilen och jag vill inte tänka på vad som kunde ha hänt, säger Joanna Astrenius Broe.

Hon drog av sig bilbältet och kastade sig ut för att kolla hur de andra i bilen hade klarat sig.

– Det hade gått bra för alla. Yngste sonen hade fått glassplitter i ansiktet och i örat och några skrapsår på benet eftersom splitter hade kommit innanför kläderna. Annars mådde han bra, berättar Joanna.

Skällde på föraren

Hon beskriver kaoset efter olyckan när hon sprang fram och skällde på traktorföraren och i väntan på räddningstjänsten inte vågade ta ut sonen ur barnstolen.

– Jag var inte snäll mot föraren vilket jag har ångest för i dag. Jag har pratat med honom och bett om ursäkt. Jag förstår att han verkligen inte såg oss. Jag klandrar honom absolut inte. Bilen är stengrå till färgen och det är höstigt ute. Det var väl en kombo, en dum färg på bilen och kanske skymdes vi av träden, säger hon.

 

Joanna Astrenius Broe är undersköterska och har själv tagit hand om personer som skadats i olyckor. "Jag vet hur illa det kan gå", säger hon. Foto: PRIVAT

 

"Vet hur illa det kan gå"

Joanna berättar att hon är traumaundersköterska och själv tagit emot många skadade personer på akuten, både från trafikolyckor och andra olyckor.

– Jag vet hur illa det kan gå, konstaterar hon.

Alla fyra i bilen fördes till sjukhus med ambulans efter olyckan för kontroll och omplåstring. Joanna har lite ont i ryggen fortfarande.

Det är många tankar som farit genom huvudet dagarna efter olyckan. Många "tänk om ..." säger Joanna.

– Chocken har inte lagt sig ännu. Jag får fortfarande gråtattacker. Samtidigt känns det så himla overkligt, konstaterar hon.

Polisen har upprättat en anmälan om trafikolycka med misstanke om brott gällande "ej iakttagit väjningsplikt".

 

LÄS OCKSÅ: Richard hade änglavakt i traktorkraschen 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!