Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Siffrorna visar: Folkets kritikstorm mot prinsessan

Schamanen som fick prinsessan på fall.
Märtha Louises och Shaman Dureks kärleksturné har väckt ont blod hos norrmännen.
Foto: PPE / PPE/SIPA USA SIPA USA

Kritiken mot den norska prinsessan Märtha Louise, 47, och hennes kärlek, den spirituella ledaren Shaman Durek, 44, ökar.

Under en omdiskuterad kommersiell turné använde paret Märtha Louise sin titel i marknadsföringen, något som en stor del av det norska folket vänder sig mot, visar en ny undersökning.

– Det är potentiellt mycket skadligt om hon fortsätter använda titeln, säger marknadsföringsprofessorn Lars Erling Olsen, till Verdens Gang. 

Norska prinsessan Märtha Louise offentliggjorde sin relation med den amerikanska spirituella ledaren, tillika schamanen, Shaman Durek i maj i år.

Kort därefter åkte de båda på en turné i prinsessans hemland som de kallade ”The princess and the shaman”

Men att turnén marknadsfördes med Märtha Louises prinsesstitel väckte ont blod blod hos många norrmän.

En tidigare undersökning har visat 25 procent av det norska folket ville att hon skulle fråntas sin titel efter tilltaget.

Nu har den norska tidningen Verdens Gang publicerat resultatet av en ny undersökning, som visar att kritiken mot prissessan ökat ytterligare.

Över 50 procent av norrmännen kritiska

Den landsomfattande undersökningen genomfördes av Respons Analyse vid månadsskiftet maj/juni och 1 123 norrmän fick då svara på frågan om de var positiva eller negativa till att Märtha Louise använde sin prinsesstitel i marknadsföringssammanhang.

Och siffrorna talar sitt tydliga språk: 37 procent av de tillfrågade uppger att de är mycket negativa till hennes framtida bruk av titeln. Vidare svarade 26 procent att man var ”lite negativt” inställd till titelbruket.

Endast fem procent uppger att de är positiva till fortsatt bruk av titeln.

Prinsessan Märtha Louise har sagt att hon inte tänker avsäga sig sin titel.
Foto: GT / Copyright © Adam Wrafter, All Rights Reserve

Marknadsföringsprofessorn Lars Erling Olsen säger till VG att Märtha Louises användning av prinsesstiteln kan skada kungafamiljen anseende. 

– Jag tror definitivt att det försvagar den norska kungafamiljens rykte. Kungahuset är beroende av dess symboliska betydelse och dess icke-komersiella roll. Det är potentiellt mycket skadligt om hon fortsätter använda titeln kommersiellt.

Märtha Louise har tidigare uppgett att hon inte tänker avsäga sig sin titel.