Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så många yngre har vårdats i höst

Interpool Gävle berättar om varför de har fortsatt öppet efter kl 22.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.Foto: CATHARINA FYRBERG / VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN
Covid-IVA på Östra sjukhuset i Göteborg.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN
En överläkare med en patient på intensivvårdsavdelning, Östra sjukhuset.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT

Siffror från Västra Götalandsregionen visar hur många coronasmittade i olika åldrar som behövt sjukhusvård under hösten.

Hälso- och sjukvårdsdirektören trycker på att även yngre personer kan råka illa ut.

– Äldre är mest sårbara, men ingen kan vara helt säker. Även bland 20-59-åringar finns en hel del som behöver sjukhusvård, säger Ann Söderström.

Antalet coronasmittade som lagts in på sjukhus i Västra Götalandsregionen har ökat för varje dag den senaste veckan konstaterar Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Men antalet fall i samhället har inte ökat lika mycket från vecka 45 till vecka 46, som veckorna dessförinnan förklarar hon.

– Då var ökningstakten nästan 100 procent mellan veckorna. Nu ser vi en mer blygsam ökning. Men det är ännu ingen avmattning i antalet inlagda fall. Det vi ser är att andelen som behöver intensivvård är lägre än i våras, säger Ann Söderström och fortsätter:

”Hoppas det ska börja plana ut”

– Eftersom det börjar plana ut i samhället vad gäller antalet konstaterade fall, hoppas vi att det snart ska börja plana ut på sjukhusen. Vi försöker göra modeller över vad vi kan ha att vänta oss. Vi tittar på Uppsala som var tidigt ute med en andra våg. Det ser nu ut som deras inläggningar ligger rätt så stabilt, men ännu är det för tidigt att kalla det en prognos. 

Överläkaren tar hand om en nyintagen patient på intensiven, Östra sjukhuset.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT

Västra Götalandsregionens siffror för antalet avslutade vårdtillfällen under en dryg sexveckorsperiod i höst visar att det finns covid-fall även i den yngsta ålderskategorin.

Mellan 1 oktober och 16 november hade 22 unga (0-19 år) med covid-19-infektion legat på sjukhus i regionen.

I de flesta fall har anledningen till vården på sjukhus varit en annan än coronaviruset.

– Många av barnen har varit inlagda för något annat men haft förkylningssymtom och då tagit ett covid-test som varit positivt. Enstaka barn har haft luftvägssymtom och behövt behandling för det, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

422 coronasjuka över 60 år inlagda

I kategorin 20-59 år var 249 personer inlagda för vård under samma period. Som väntat är siffrorna för de äldre ålderskategorierna högre – 422 personer över 60 år fick sjukhusvård. 

På fredagen låg 223 patienter med covid-19 på sjukhus och av dem fick 32 vård på intensivvårdsavdelning. Senast jämförbara siffra är från 17 juni då 222 coronasjuka personer låg inlagda. Senast lika många patienter fick intensivvård för covid-19 var i början av juli.

 

Antalet avslutade vårdtillfällen under perioden 1/10 – 16 /11.

0-19: 22

20-59: 249

60-69: 97

70-79.129

80-: 196

Regeringen och SKR, Statens kommuner och regioner har kommit överens om att avgiften för att testa sig för covid-19 infektion fortsätter att vara avgiftsfri.
Smittskyddsläkaren: "Tecken på ökad samhällsspridning"
CNN har besökt Akademiska sjukhuset i Uppsala.