Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Siba-pionjären Bengt Bengtsson har avlidit

Bengt Bengtsson har avlidit. Bilden är tagen i början av 2000-talet.Foto: LASSE LINDEN
Bengt Bengtsson utvecklade Siba.Foto: ROGER SCHEDERIN

Bengt Bengtsson, Sibas vd under många år, har avlidit efter en tids sjukdom.

Bengtsson blev 77 år och byggde upp en enorm koncern inom detaljhandeln.

– Han jobbade in i det sista, och avled hemma i stillhet omgiven av sin familj, säger Nora Ay, pr- och kommunikationschef på Netonnet.

Bengt Bengtsson, som byggde upp företaget Siba i Göteborg, har avlidit.

– Han gick bort i stillhet hemma, omgiven av sin familj, natten mot fredagen efter en tids sjukdom, säger Nora Ay, PR- och kommunikationschef på Netonnet.

Hon berättar att Bengt Bengtsson jobbade in i det sista trots sjukdom. 

– Det senaste han har arbetat med är att han var vd för Sibahuset i Överby i Trollhättan, ett stort köpcentrum. Han har också varit väldigt närvarande i sina barns liv. De jobbar alla med investmentbolaget Waldir, säger Nora Ay.

Bengt Bengtsson lämnar efter sig hustrun Eva och de fyra barnen Martin, Fabian, Victor och Isabel.

– Informationen nådde oss på företaget i fredags. Det är naturligtvis en stor sorg att ta emot nyheten. Bengt har varit en fantastisk inspiratör och präglat många människors liv där han har varit verksam. Han lämnar en stor tomhet efter sig, men även många ljusa minnen, säger Nora Ay.

 

LÄS ÄVEN: Efter 65 år – Sibas butiker byter namn 

 

Bengtsson var en pionjär. Redan 1974 startade han landets första stormarknad för radio- och tv. Butiken öppnades på Backplan på Hisingen i Göteborg.

Siba blev en marknadsledande jätte. Under sista decenniet blev dock konkurrensen från internationella jättar som Elgiganten, Mediamarkt med flera allt svårare.

Gick ihop med Netonnet

Siba gick samman med Netonnet 2015. Företagets informationsansvarige, Nora Ay, berättar för GP, som var först med att berätta om Bengtssons död. 

– Bengt Bengtsson var en föregångare på många sätt. Inom branschen såg han tidigt vad andra inte såg och hade modet att gå vidare med sina idéer. En visionär helt enkelt. Man kan säga att han tänkte utanför boxen innan uttrycket ens fanns.

Det var Bengt Bentsson far, Folke Bengtsson som startade företaget, 1951. Då handlade det om ordinär butik på Herkulesgatan nära Backaplan.

Bengt tog över Siba 1961 och var den som byggde upp det till en stormakt.

Bengt inspirerades av stormarknader som fanns i USA, men 1974 var hans koncept unikt. Det ledde till att allt fler stormarknader öppnades. Först i Göteborg, men sedan spred sig kedjan allt vidare ut i Sverige.

”Varm och jordnära”

Bengt fortsatte jobba också efter uppnådd pensionsålder, men lämnade över ansvaret till tredje generation Bengtssons.

Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, säger:

Johan Trouvé, vd för västsvenska handelskammaren.Foto: VASTSVENSKA HANDELSKAMMAREN

– Bengt Bengtsson var en de verkligt stora entreprenörerna som byggde upp en enormt framgångsrik verksamhet.

– Han var en varm och jordnära person, väldigt ödmjuk och han hade mycket humor.

 

LÄS ÄVEN: Siba går ihop med handelsbolaget Netonnet