Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sibakunder drabbade av dubbelbedrägeri

Sibakunder drabbade av bedrägeri.Foto: Roger Schederin
Mejlet kommer på välformulerad svenska och skyltar med kända företagsnamn som Siba, Elgiganten och Mediamarkt. Men några presentkort på 10 000 kronor finns inte.
Klickar du på länken i bluffmejlet, vilket du inte ska göra, kommer du till en sida där du ombeds vara med i en undersökning.

10 000 kronor hemelektronik kan du vinna – bara genom en 30 sekunders undersökning.

Det låter lockande och både Siba, Elgiganten och Mediamarkt är etablerade företag – men allt är en bluff.

Samtidigt dras Siba med fler bedrägeriförsök i företagets namn.

– Vi har blivit kontaktade av olika personer som ifrågasatt autenticiteten i mejl och sms där det utlovas pengar, och det kommer inte från oss, säger Nora Ay, informationsansvarig hos Siba.

"Gratulerar! Du är nominerad som möjlig mottagare av 10 000 kronor att använda i din favoritbutik för hemelektronik". Så inleds mejlet som sedan hänvisar till en snabb undersökning där man kan vinna presentkort hos Siba, Mediamarkt och Elgiganten.

Men några presentkort på 10 000 kronor finns inte.

– Det är ju betydligt större chans att man lyckas lura någon om man använder sig av kända namn när man skickar ut dessa bluffmejl. Man snyltar på varunamnet. Vi har sett det tidigare med både Ica och Coop, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen vid Västra Götalandspolisen.

Varnar på Facebook

Samtidigt har Göteborgsföretaget Siba drabbats av ytterligare blufförsök. I ett sms påstås det att mottagaren kan hämta ut 5000 kronor hos Siba, Statoil och Veromoda. Vilket är helt felaktigt.

– Avsändaren använder olika nummer och adresser och vi har gått ut med en varning på vår Facebooksida och uppmuntrar alla som kontaktar oss att inte öppna någon länk de fått skickat till sig om detta, säger Nora Ay, informationsansvarig hos Siba.

Det bästa man kan göra, enligt Magnus Lindegren, är att förpassa mejlet eller sms:et till papperskorgen. Oavsett hur välkänt företaget som står som avsändare är.

– Det är samma osannolikhet att du vunnit 900 000 pund på ett lotteri som du inte varit med i. Dessa mejl och sms är bara formulerade på ett lurigare sätt. Med kända företagsnamn, säger han.

Polisen är baklåsta

Det är ett gissel för polisen att hitta någon gärningsman bakom bedrägeriförsöken.

– Oavsett vem som gör anmälan, företaget vars namn används eller någon som blivit lurad, så har vi väldigt svårt att utreda de här brotten. Så långt som vi kan se det så skickas det utanför Sverige vilket gör att svensk polis blir baklåsta, säger Magnus Lindegren.

Och, menar han, så länge en person går på bluffen kommer inkorgarna i både telefoner och datorer att fortsätta fyllas på med oärliga uppsåt från bedragare.

– Kostnaden är inte särskilt stor att skicka ut mejlen eller sms:en. Med bara några klick kan du skicka det till tusentals personer. Och är det då en eller två som lämnar sina uppgifter så har bedragarna vunnit.