Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Siamesiska tvillingarna på Naturhistoriska kremeras

Foto: ARI ASP

Efter uppåt 200 år ska de begravas – de siamesiska tvillingarna på Naturhistoriska i Göteborg. 

Beställningen har gjorts till kyrkogården, skriver GP.

Det var inte ovanligt under 1800 och 1900-talen att museer byggde upp samlingar med mänskliga kvarlevor från hela världen och ställde ut dem till allmän beskådan. Så även Naturhistoriska i Göteborg, där en av de mest omtalade kvarlevorna var det siamesiska tvillingfostret som antas komma från Göteborgstrakten under 1800-talets första hälft.

Möjligt att se fram till 2011

Men synen på vad som är lämpligt eller inte med mänskliga kvarlevor har förändrats med tiden. Fram till 2011 kunde det konserverade fostret ses i museets publika samlingar och fram till 2017 var det möjligt att se för den med särskilt intresse. I april beslutades dock att fostret ska kremeras och begravas – och nu har beställningen kommit till Göteborgs kyrkogårdar. 

– Vi har beställningar på kremation och gravsättning i minneslund, säger Katarina Evenseth, begravningschef inom Göteborgs kyrkogårdar, till GP. 

Exakt när och på vilket sätt kremeringen och begravningen ska gå till är fortfarande oklart. 

– Det svarar jag inte på just nu. Vi befinner oss mitt i begravningsprocessen. Det är ganska logiskt, eftersom det inte ska vara någon ceremoni, säger Monica Gustafsson, utvecklare på Västarvet som förvaltar Västra Götalands natur- och kulturarv.