Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Shoppade för 237 000 – lät jobbet betala

En man i 30-årsåldern köpte varor för 237 000 kronor och skickade fakturorna till sin arbetsplats. Foto: Thinkstockphotos
Enligt en dom i Jönköpings tingsrätt ska mannen betala 30 000 i strafföreläggande. Foto: Kajsa Hallberg

En Jönköpingsbo beställde varor för 237 000 kronor.

Men han ville inte betala för hemelektroniken, strumporna, ljusen och sällskapsspelen själv.

I stället skickade han fakturorna – till sin arbetsgivare, skriver JP.se.

En Jönköpingsbo i 30-årsåldern har stått för minst sagt listigt bedrägeri. Under 2013 beställde mannen varor för 237 000 kronor – men skickade hela tiden fakturorna till sin arbetsgivare, skriver Jönköpings-Posten.

Bland varorna fanns främst hemelektronik och datorer, men mannen köpte även ljus, sällskapsspel, strumpor och andra mindre varor i lägre prisklasser.

Vid ett 30-tal tillfällen gjorde mannen olika beställningar på nätet som skickades till hans hemadress. Beloppen för beställningarna pendlade mellan allt från tiotusentals kronor till några enstaka hundralappar.

Lät företaget godkänna fakturorna

Hela tiden lät han företaget som han arbetade på godkänna fakturorna – innan bedrägeriet upptäcktes. För till slut blev han påkommen med sitt oärliga uppsåt.

Efter en dom i Jönköpings tingrätt döms nu mannen till att betala 30 000 kronor i ett strafföreläggande. Mannen, som är i 30-årsåldern, har även nått en förlikning med företaget som han arbetade för.

Det är okänt om han behövde betala tillbaka hela summan på 237 000 kronor till företaget.

GT har tidigare skrivit om en nioåring pojke som shoppade loss på nätet – utan att hans föräldrar visste något. Pojken hade handlat virtuella varor på internet för tusentals kronor.

Det var först när föräldrarna fick hem en faktura på 2 400 kronor som pojkens shoppingrunda upptäcktes. Men i Jönköpingsfallet handlade det alltså om långt högre summor.