SAAB-ARAB? Shejk Maktoum Hasher Maktoum al Maktoum. Foto: Reuters/AP
SAAB-ARAB? Shejk Maktoum Hasher Maktoum al Maktoum. Foto: Reuters/AP

Shejk köper in sig i Saab

Publicerad
Uppdaterad
Kinesiska Geely behöver pengar för att klara att köpa Saab.
GT kan i dag avslöja namnet på en mycket trolig medfinansiär: Shejk Maktoum Hasher Maktoum al Maktoum - bilfantast och en av världens rikaste personer.
Kinesiska Geely har bevakat den europeiska bilbranschen de senaste tre åren. Tillsammans med sin partner, investmentbanken Rothschild, har Geely avvaktat rätt läge.
Det har kommit nu.
Geely är hetaste kandidaten att köpa Saab Automobile från General Motors. Enligt branschbedömare får Geely Saab för rena vrakpriset - kanske så lågt som en symbolisk krona, dollar eller yen.

"De är iskalla"

GM sägs också kunna skriva av skulder på motsvarande sex miljarder kronor och till och med skicka med lite pengar på vägen.
- Geely är iskalla i det här läget och väntar ut rätt läge att slå till. De har också ställt krav på Saab och på General Motors, säger GT:s källa i GM.
Det är Londonbaserade banken Rothschilds uppgift att sköta budgivningen och också att hitta medfinansiärer till Geely.
Hos Rothschild arbetar bland andra de förra Volvo-cheferna Pehr G Gyllenhammar och Hans-Olov Olsson, båda med god inblick även i Saab.

Träffades i Göteborg

För ett drygt år sedan träffade PG Gyllenhammar prinsessan Haya Bint Al Hussein i Göteborg.
Prinsessan Haya var i Sverige för att dela ut pris under hästtävlingarna i Scandinavium.

Älskar köra bil

Och prinsessan Hayas mans brorson är den bilfrälste shejk Maktoum Hasher Maktoum al Maktoum.
Sheikh Maktoum beskrivs som en bilgalning i en familj som annars bara sysslar med tävlingshästar.
- Jag älskar att köra bil, jag körde bil första gången när jag var fyra år, har shejk Maktoum sagt.

Är inte rädd

Shejk Maktoum är inte rädd för riskfyllda bilprojekt. När han startade racerbilsserien A1GP dömde många ut det som rena lekstugan.
Shejk Maktoum förlorade drygt en miljard redan första säsongen men serien lever kvar. A1GP vill etablera sig som en konkurrent till formel1.
Trots miljardförlusten fick shejken 2007 den fina utmärkelsen "Young Global Leader" av föreningen World Economic Forum.
Familjen Maktoum har utmärkt sig som mycket måna om miljön i Dubai och de har infört krav på miljövänligare bilar.

Ordförande

PG Gyllenhammar har också kontakter i Dubai sedan sin tid som ordförande i byggkoncernen MAF Group.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER