Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schamanen: Rosmarin och vodka skyddar mot viruset

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Kritik väcks mot Shaman Durek efter hans uttalanden om coronapandemin i morgonprogrammet ”The Morning”.Foto: ITV/SHUTTERSTOCK
Shaman Durek och Märtha Louise.Foto: DARYL HENDERSON/NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Kritiken haglar mot Shaman Durek, norska prinsessan Märtha Louises pojkvän.

Schamanen har bland annat tipsat om ”spirituella och naturliga sätt” att skydda sig mot coronaviruset som skördat många tusentals dödsoffer världen över.

Han hävdar också att han kan ha förutspått pandemin, rapporterar norska Dagbladet.

Det är i en intervju i brittiska morgonprogrammet ”The Morning” som programledaren antyder att Shaman Durek kan ha förutspått pandemin i sin bok. 

Durek svarar bekräftande: 

– När jag pratade med förläggarna sa jag att boken var tvungen att komma ut före 2020 för att ”the blackout” (förmörkelsen) kommer komma i början på året till våren, säger han i morgonprogrammet.

På programledarens fråga hur han kunde förutspå vad som skulle hända, svarar Durek:

– Inom schamanismen har vi vad vi kallar ”the blackout”, som är en punkt i evolutionen då alla måste gå samman och släppa de ytliga saker vi lägger energi på.

Spirituell handsprit

Durek har tidigare kommenterar coronautbrottet. 

På sin Instagram-sida tipsade han i slutet på februari om hur man på en spirituell och naturlig väg kan skydda sig mot viruset genom att tillverka sin egen handsprit. Receptet består bland annat av rosmarin och vodka.

https://www.instagram.com/p/B9Fs4Z3H8k_/

Den norska krönikören och samhällsdebattören Ingeborg Senneset ser nu rött.

– Först lanserar han teorier och metoder om hur människor kan skydda sig mot coronaviruset, men först efter att utbrottet gått in i en pandemi menar han att han förutspått det? frågar hon retoriskt i en intervju med norska Dagbladet. 

– Om vi skulle köpa det som ett faktum skulle jag vilja veta varför han inte meddelade det i förväg och varnade, säger Senneset vidare.

Vid ett tidigare tillfälle har norska läkaren och författaren Kari Løvendahl Mogstad kommenterat Dureks ”coronaskydd” så här i Dagbladet:

– Det är så osakligt att det inte riktigt är värt att kommentera.

TV: Shaman Durek svarar på kärlekskritiken

Norska prinsessan Märtha Louises kärlek Shaman Durek svarar på kritiken som paret nåtts av