Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet från Operan: 16 trakasserier – på ett år

Medarbetare vid Göteborgsoperan vittnar om sexuella trakasserier i en medarbetarenkät.
Foto: LENNART REHNMAN

Enligt en medarbetarenkät har det inträffat sexton fall av sexuella trakasserier på Göteborgsoperan det senaste året, skriver Göteborgs-Posten.

– Jag vill ha varenda incident och varenda case på mitt bord, säger operans vd Christina Björklund till tidningen.

Göteborgsoperan har genomfört en medarbetarenkät kring sexuella trakasserier, diskriminering och kränkande särbehandling, skriver GP. Där vittnar medarbetare om ett flertal allvarliga händelser.

I undersökningen framgår bland annat att sexton fall av sexuella trakasserier ska ha inträffat under det senaste året, enligt tidningen. Det är 522 medarbetare som svarat på enkäten.

"Varenda case på mitt bord"

– Sexton fall är sexton fall för mycket. Jag vill ha varenda incident och varenda case på mitt bord. Jag vill att de här sexton personerna ska komma till mig eller till operans HR-avdelning och berätta vad som har hänt. Det kan röra sig om allt från jargong och anspelningar till fysiska övergrepp. Alla fall som kommer till min kännedom utreds, så jag kan bara önska att de berörda nu kommer till mig, säger Christina Björklund, vd Göteborgsoperan, till GP.

"Det är för djävligt"

Enligt enkäten har trakasserierna förekommit såväl i det vardagliga arbetet som under repetitioner, föreställningar och premiärfester skriver tidningen. I sju fall har personer blivit utsatta av en överordnad.

– Det är för djävligt naturligtvis, helt oacceptabelt och totalt förkastligt, säger Christina Björklund till GP.

Tidningen berättar också att 25 medarbetare vittnar om att de utsatts för diskriminering som kan handla om etnisk tillhörighet, sexuell läggning, ålder och kön.

Björklund konstaterar att hon nu vill gå till botten med problemen på arbetsplatsen.