Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sexuella ofredanden på Gothia Cup

En man i 35-årsåldern har anhållits efter att sexofredat tre flickor.
Foto: Henrik Jansson
– Det blir trångt när alla ska lämna Ullevi. De blev utsatta för tafsandet som är väldigt närgånget, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisen i region Väst.
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Tre flickor i 15-årsåldern ska ha blivit sexuellt ofredade under Gothia Cup-invigningen – en man i 35-årsåldern har anhållits efter att ha pussat och tafsat på tjejerna på Ullevi.

Efter ett polismöte på tisdagsmorgonen går cupgeneralen Dennis Andersson ut med en uppmaning.

– Kan inte alla vi män och killar en gång för alla inse att vi måste respektera kvinnor och tjejer, att de inte ska behöva riskera att bli utsatta för övergrepp i något sammanhang, säger han i ett pressmeddelande.

Det är stor fotbollsfest i Göteborg och på måndagskvällen sparkades Gothia Cup i gång ordentligt med den festliga invigningen på Ullevi.

I samband med den ska dock flera tjejer ha blivit utsatta för sexuella ofredanden. En man i 35-årsåldern kom fram till tre flickor när de skulle lämna Ullevi efter invigningens slut.

Mannen pussade och tafsade på tjejerna.

– Det blir trångt när alla ska lämna Ullevi. De blev utsatta för tafsandet som är väldigt närgånget, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Krismöte

De pekade ut mannen för en polis i närheten och han kunde gripas, skriver polisen på hemsidan. Mannen blev senare anhållen. Gothia Cup-ledningen satt under morgonen i ett möte med polisen.

– Vi har fått en briefing, säger turneringsledaren Lena Rönnefors.

Efter mötet skickades ett pressmeddelande ut där cupgeneralen Dennis Andersson säger följande:

– Alla former av övergrepp är oacceptabla och om de sker i samband med Gothia Cup är det så klart chockartat för oss. Alla i vår organisation har tagit oerhört illa vid sig av det här, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup.

Han fortsätter:

– Kan inte alla vi män och killar en gång för alla inse att vi måste respektera kvinnor och tjejer, att de inte ska behöva riskera att bli utsatta för övergrepp i något sammanhang.

Stökigt på Heden

Under måndagskvällen drabbades ytterligare Gothia Cup-deltagare för brott. Strax före midnatt upptäckte personal på en av de skolor där fotbollsspelarna och -ledarna övernattar att det varit obehöriga i två sovsalar. Enligt polisen saknas det mycket värdesaker.

– Det är när de kommer tillbaka efter vad jag tror är invigningen. Då upptäcker de att allting av värde är stulit. Om de inte hade på sig telefonen och sina Ipads och så, så har de stulits, säger Thomas Fuxborg.

Tidigare på dagen hade det dessutom varit stökigt på Heden.

– Det har varit väldigt mycket folk och grupperingar av ungdomar, som inte är spelare, har varit nere på Heden och muckat lite. Men där har det varit ordningsvakter och kolleger som lugnat ner det, säger Thomas Fuxborg.

Gothia Cup pågår under hela veckan.