Sexligan misstänks ha utnyttjat 15 kvinnor

En lägenhet i Kortedala misstänks ha fungerat som ligans bas.
Foto: Karl Henrik Edlund

En lägenhet i Kortedala fungerade som nätverkets bas. När Göteborgspolisen slog till den 31 maj förra året greps en av huvudmännen. I lägenheten fanns också några av kvinnorna som lockats till Sverige för att sälja sex.

- Männen har lockat hit kvinnorna i avsikt att de ska sälja sex. Det handlar uteslutande om gatuprostitution, säger kammaråklagare Thomas Eliasson till GT.

Det var på morgonen den 31 maj förra året som polisen slog till mot lägenheten i Kortedala och en lägenhet i Bergsjön.

I lägenheterna fanns då ett antal unga kvinnor samt tre av de misstänkta hallickarna.

- Tjejerna var mycket avvaktande till att börja med, vi möttes inte precis av något jubel, säger en polis.

Tre rumänska män greps i samband med razzian. Ytterligare tre efterlystes i sin frånvaro. Sedan har Göteborgs­polisen bland annat med hjälp av den rumänska polisen gjort en mycket omfattande utredning och i dag onsdag kommer sex män att åtalas misstänkta för människohandel.

"Vi har varit i Rumänien"

- Vi har varit i Rumänien med en delegation och fått viss hjälp av våra kollegor där, säger kammaråklagare Thomas Eliasson.

Minst 15 unga kvinnor - de flesta i 20-30-årsåldern - har utnyttjats av ligan i den omfattande sexhandeln. Alla som männen har utnyttjat finns dock inte längre kvar i Göteborg. Kvinnorna har i huvudsak jobbat från Rosenlunds­området i Göteborg men också vid Engelska kyrkan och runt Pedagogen. De har även tagit med kunder till Fiskhamns­området och kring Otterhällan.

Dumpade priserna

De rumänska kvinnorna har haft en stundtals aggressiv marknadsföring och dumpat priserna.

Rumänskorna har tagit mellan 300-500 kronor för sina tjänster eller ungefär hälften mot gällande "marknadspris".

Eftersom majoriteten av kvinnorna inte anser sig lurade till Sverige med förespeglingar om riktiga jobb, har utredande poliser fått gå försiktigt fram för att få dem att berätta vad de varit med om.

Varit i beroendeställning

De har varit i beroendeställning till de här männen och dessutom har polisens ingripande förstört deras möjligheter till inkomster.

Många av kvinnorna kommer från så fattiga förhållanden i hemlandet att även om de tvingats lämna ifrån sig hälften av sex­förtjänsterna till sin hallickar så har de efter sina förhållanden gjort goda förtjänster.

- Min ambition är givetvis att så många målsägande som möjligt kan vittna inför domstolen men är medveten om den problematik som finns, säger kammar­åklagare Thomas Eliasson.

Den elva dagar långa rättegången inleds den 13 mars.

Kvinnorna har tagits till Sverige både med bil och buss.

I Göteborg har de efterhand inkvarterats i olika lägenheter.

Men basen för nätverket var en lägenhet i Kortedala där en av hallickarna bodde.

Det var också i två av hans svenskregistrerade bilar som tjejerna kördes till jobben i Rosenlundsområdet.

Förra året rapporterades och bötfälldes 255 män i Göteborg för sexköp. Böternas storlek avgörs av den dömdes årsinkomst.