Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: M-toppen har rätt till sex miljoner

Toppolitikern tvingades lämna efter sexköp • Kan få 58 000 i månaden.
Hans Forsberg, M, lämnade alla sina uppdrag efter att ha ertappats på en lägenhetsbordell i Örgryte.
Foto: HANNA BRUNLÖF
Hans Forsberg sökte kontakt med en prostituerad kvinna han fann via sexannonser på internet.
Foto: Polisen

Kommunstyrelsens tidigare ordförande i Kungsbacka Hans Forsberg, M, har rätt till sin visstidspension.

Den bedömningen gör kommunens tjänstemän i en utredning som nu läggs fram till politikerna.

Hans Forsberg tvingades lämna sina uppdrag efter att ha ertappats utanför en lägenhetsbordell i Göteborgsstadsdelen Örgryte i maj.

– Om det inte sker någon samordning är det lite drygt 6 miljoner kronor, säger kommundirektören Malin Aronsson. 

Det är tjänstemännen i Kungsbacka kommun som efter att ha utrett frågan kommer fram till att Hans Forsberg har rätt till en visstidspension på maximalt 58 460 kronor i månaden fram till 65 års ålder. 

”Det kan konstateras att han uppfyller kraven för visstidspension”, skriver tjänstemännen i sin utredning som nu lämnas vidare till politikerna.

Det var en lördagskväll i maj i år som den moderate toppolitikern ertappades på bar gärning då han lämnade en lägenhetsbordell i Örgryte. För polis på plats erkände Forsberg att han köpt sex av en prostituerad kvinna på platsen.

Väldigt ångerfull

Dagen därpå offentliggjorde Moderaterna i Kungsbacka att Hans Forsberg lämnar alla sina uppdrag.

– Jag är väldigt ångerfull, men beredd att stå för mitt misstag, sa toppolitikern då enligt ett pressmeddelande.

Hans Forsberg tilldelades senare ett strafföreläggande, en enklare form av dom, för köp av sexuella tjänster enligt vilket han ska betala 41 000 kronor i dagsböter.

Men inte ens en månad hade gått efter att Hans Forsberg ertappats för sexköp innan han skickade in en ansökan om politikerpension till Kungsbacka kommun – enligt villkor han själv har varit med och fattat beslut om såsom en av stadens ledande politiker under flera år. 

Uppdrag sedan slutet av 90-talet

”Enligt utredningen uppfyller Hans Forsberg villkoren i avtalet då han haft uppdrag sedan slutet av 90-talet”, skriver Kungsbacka kommun i ett pressmeddelande.

Och enligt kommundirektören Malin Aronsson kom inte utredningens slutsatser som någon överraskning.

– Nej, det kan man egentligen inte säga. Vi har bara varit väldigt noggranna och verkligen kontrollerat så att det verkligen bli rätt. För oss var det ganska tidigt tydligt att han omfattas av det avtalet.

Fram till sin 65-årsdag har Hans Forsberg nu rätt till en visstidspension och inkomstgaranti på lite mer än 6 miljoner kronor. Därtill kommer kostnader för Kungsbackaborna för skatter och avgifter. 

Inte en månad hann gå efter att M-toppen Hans Forsberg ertappades i trappuppgången upp till lägenhetsbordellen, till dess han ansökte om sin politikerpension.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

Den maximala nivån på strax över 6 miljoner förutsätter att Hans Forsberg inte får några andra förvärvsinkomster. I så fall kommer visstidspensionen samordnas och – till viss del – justeras ner med dessa. 

– Detta är ju en visstidspension och en inkomstgaranti som Hans har rätt till, säger Malin Aronsson. 

Även om personen har rätt till det. Hur känns det att tvingas budgetera för den här kostnaden med tanke på bakgrunden?

– Det är ingenting som vi från förvaltningens sida har några synpunkter på. Vi har kontrollerat om han uppfyller villkoren och det har vi kommit fram till att han gör. Nu har vi lämnat över det här till politiken att fatta beslut.

På tisdag läggs utredningen fram på kommunstyrelsens arbetsutskotts bord, där Hans Forsbergs tidigare politikerkolleger ska säga sitt om slutsatserna. Slutgiltigt beslut väntas bli fattat av kommunstyrelsen om några veckor.

Lägenhetsbordellen var inhyst i en lägenhet i välmående stadsdelen Örgryte i Göteborg.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

”En chansning liksom”

GT har tidigare kunnat berätta att lägenheten där flera rumänska kvinnor bedrev en tillfällig bordell hade annonserats ut som ett barnvänligt alternativ på förmedlingstjänsten airbnb. 

Lägenhetsinnehavaren har uppgett att hon aldrig kunde misstänkta att kvinnorna skulle använda lägenheten på det vis de gjorde. 

– Det var en chansning liksom, men det ligger ju på mitt ansvar att sådana saker inte händer, sa lägenhetsinnehavaren.

Bordellkvinnan: ”Känner ingenting för dem”

En av de rumänska kvinnor som sålde sex från lägenheten berättar att hon och en väninna hade kommit till Sverige bara några dagar tidigare och att det var av ekonomiska skäl.

– Jag har problem med pengar i Rumänien, det är därför jag kommer till Sverige, förklarade hon på knackig engelska och berättade att hon inte hade något att säga om de män hon träffade.

– Jag känner ingenting för dem, för jag vet inte vilka de är. Det är inte möjligt för mig att känna något inför några jag inte vet vilka de är, sa kvinnan.

GT har under en längre tid sökt Hans Forsberg och gör så fortfarande.