Sexdömd sjuksköterska vill ha tillbaka sitt leg

Mannens advokat har nu vänt sig till Ivo.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mannen vill nu få sin legitimation tillbaka.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Sjuksköterskan fick 2012 sin legitimation indragen efter att ha dömts för sexuellt ofredande av två patienter.

De två senaste åren har han enligt egen utsago arbetat som undersköterska.

Nu vänder han sig till Ivo, i hopp om att få sin legitimation tillbaka.

Sjuksköterskan, en man i 55-årsåldern från Göteborg, dömdes 2010 till villkorlig dom med samhällstjänst efter att ha gjort sig skyldig till sexuellt ofredande mot kvinnor.

Offren var två patienter och brotten begicks på en vårdavdelning.

”De gärningar som NN har gjort sig skyldig till är, av de skäl som framgått ovan, allvarliga. Som tingsrätten konstaterat har NN haft ett vårdansvar för målsägandena och han har dessutom, i vart fall till XX, gett uttryck för att han kunnat påverka hennes situation på avdelningen”, skrev hovrätten bland annat i sin dom.

Två år senare, under 2012, fick mannen sin sjuksköterskelegitimation indragen till följd av brotten han dömts för.

Brev till Ivo

I ett dokument som signerats den 31 december förra året vänder sig mannen nu via sin advokat till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Där framgår att mannen vill ansöka om att beviljas legitimation som sjuksköterska.

Advokaten citerar i dokumentet bland annat ett brev som sjuksköterskan skrivit:

”Jag vill på nytt ansöka om att få min sjuksköterskelegitimation tillbaka. Det har nu gått lång tid och jag /.../ Jag har nu även under snart 2 års tid arbetat som undersköterska”, står i brevet.

Advokaten avslutar med att konstatera att han hoppas att Ivo ska ompröva sitt beslut och bevilja mannen legitimation.

Så sent som förra året nekades mannen en ny sjuksköterskelegitimation, ett beslut han valde att överklaga till förvaltningsrätten.

Mannen: Oskäligt

I sin överklagan menade han att han ”sonat för misstaget som han begick” och att det är ”oskäligt att ett enda misstag som hände för flera år sedan fortfarande ska påverka hans liv”.

Av dokumentationen framgår att Ivo ansåg att överklagan skulle avslås, ett beslut förvaltningsrätten också fattade i juni i fjol.

De motiverade det med att mannen bland annat visat bristande insikt i allvarligheten i de brott han dömts för och slog fast att ”brotten är så allvarliga att de fortfarande kan påverka förtroendet för honom som yrkesutövare”.