Olivia Schell har länge kämpat för sina barns skolskjuts. Foto: PRIVAT
Olivia Schell har länge kämpat för sina barns skolskjuts. Foto: PRIVAT

Sexbarnsmamman Olivias barn blir nekade skolskjuts

Publicerad

Föräldrarna har i åratal kämpat för skolskjuts till sina barn.

Men nu har de fått nej – igen.

Anledningen? Skolan ligger på fel sida kommungränsen.

– Många har fått gått ner i arbetstid och vi försöker samverka så gott det går mellan familjerna, säger sexbarnsmamman Olivia Schell.

Det är Borås Tidning som i flera artiklar rapporterat om busstvisten.

Flera föräldrar i Östra Hunghult i Borås kommun har länge kämpat för att få sina barn, just nu rör det 11 stycken, skjutsade till Örelundsskolan i Bollebygd. 

En period, hösten och våren 2016/2017 fick man också det. Men i höstas tog det stopp.

Borås kommun anser att barnen bara är berättigade till skolskjuts om de går i en anvisad skola i kommunen. Det trots att skolan ligger 16 kilometer från barnens hem, jämfört med Örelundsskolan som bara ligger sex kilometer bort.

Nekas skolskjuts

Motiveringen är att det skulle bli för dyrt för kommunen. 

– Med det avtal som vi har i år skulle vi behöva sätta in ett nytt fordon för att skjutsa de här barnen till Örelundsskolan vilket skulle innebära en betydande kostnadsökning, sa Christer Norberg, avdelningschef vid kommunens tekniska förvaltning, till Borås Tidning i höstas.

 

LÄS OCKSÅ: Får betala 17 000 – för att få barnen till skolan 

 

Föräldrarna, där Olivia Schell, 36, är en av dem, överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Rätten går på kommunens linje och har nu avslagit begäran.

– Problemet är att vi har valt en skola som ligger mycket närmare våra hem men i en annan kommun, säger hon.

Kör själva barnen

I stället för skolskjuts får föräldrarna själva skjutsa sina barn.

– Vi kör våra barn själva. Många har fått gått ner i arbetstid och vi försöker samverka så gott det går mellan familjerna.

Olivia vägrar dock ge upp.

– Uppgiven är jag inte. Jag är taggad på att fortsätta med det här. Jag har sex barn, så det är några kvar.

Föräldrarna driver samtidigt ett annat ärende om samma sak gällande ett annat barn, där dom väntas komma om två veckor.

– Det ska bli intressant att se vad förvaltningsrätten säger där, konstaterar hon.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER