Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungdomarnas attack – med gatstenar och brandbomber

Sex personer åtalas efter bilbränderna
Kvällen den 13 augusti förra året stod bilarna i lågor.
Foto: PRIVAT
Majoriteten av bilarna som brann stod vid Frölunda Torg i Göteborg.
Foto: LÄSARBILD
Brandbomber, så kallade molotovcocktails, hittades i området.
Foto: Polisen
Hopsamlade stenar och gatsten hittades efter bränderna.
Foto: Polisen
Hopsamlade stenar och gatsten hittades efter bränderna.
Foto: Polisen

Krista Koppel kunde bara se på när det maskerade ungdomsgänget attackerade hennes bil på parkeringen utanför.

Nu åtalas sex unga män för delaktighet i bilbränderna i Västra Frölunda i augusti förra året då ett 70-tal fordon attackerades.

Men organisatörerna tros gå fria. 

– Det här kommer jag aldrig att glömma, jag vill ha tillbaka tryggheten i vårt område, säger Krista Koppel.

Som på en given signal vandaliserades bilar på flera orter i Västsverige vid 21-tiden på kvällen den 13 augusti förra året.

I Lysekil brann en moped mitt på gatan, i Trollhättan sattes flera bilar i brand och sten kastades mot polisen. I Hjällbo utsattes också bilar för skadegörelse.

Men värst drabbat var Västra Frölunda där ett tiotal ungdomar slog sönder och tände eld på ett sjuttiotal bilar. 

Nu åtalas tre unga män för grov skadegörelse och våldsamt upplopp. Ytterligare tre unga män åtalas för medhjälp till grov skadegörelse genom att de varit med och planerat attacken och även tillverkat brandbomber. 

Alla sex nekar till brott.

– Vi vet ju att det är många fler inblandade. Det är irriterande att vi inte har lyckats få bevisning för fler naturligtvis, men vi får vara nöjda med det vi har, säger åklagaren Mats Ihlbom.

Mats Ihlbom är åklagare i ärendet.
Foto: HENRIK JANSSON

Välplanerat och samordnat

Enligt honom rör det sig om en välplanerad och samordnad brottslig gärning.  

Bland annat beskriver boende i området ett möte på en lekplats kort före händelsen där man tror att flera av de inblandade deltog. En person beskrivs som äldre än de övriga och stod framför de yngre och pratade och gestikulerade.

– Efter det så tar ledaren samtliga i handen och han går åt ett håll, säger vittnet och beskriver hur övriga gruppen gick åt ett annat håll. 

En dryg halvtimme senare såg Krista Koppel från sin lägenhet hur svartklädda och maskerade ungdomar attackerade hennes bil. Andra bilar runtomkring hennes slogs sönder och tändes eld på.

– Jag såg allt från min balkong, från att de började tills att de sprang därifrån. Jag har bott på samma adress i över 40 år, jag har aldrig känt mig rädd innan, säger hon och berättar att hennes bil inte fick lika stora skador som många andras.

Men det känns ändå.

– Det här kommer jag aldrig att glömma, jag vill ha tillbaka tryggheten i vårt område.

”En vedergällning mot polisen”, det är lokala ungdomspolisers bild av bränderna i Frölunda 2018. Men något klart motiv har man inte, enligt åklagaren.
Foto: LÄSARBILD

Jan-Olof: ”Nu är man otrygg”

Jan-Olof Karlsson såg också hela händelseförloppet från sin lägenhet.

– Det var som en invasion. Det var andra bilar som brann men inte min, där var det glasrutorna som de slog sönder.

Han har bott i området i 25 år, och tycker att situationen har blivit sämre och sämre. 

– Så här var det aldrig förr, nu är man otrygg när man går ut.

ljazi Isnet fick se hur hans bil totalförstördes i bränderna. Från lägenhetsfönstret kunde han följa hur rutan slogs sönder och hur maskerade personer tände på.

– Det var chockartat att se. Det var som en krigsupplevelse. Att se maskerade personer som sprang och slängde knallsmällare. Smällar och eld. Allt skrik och gap.

Han berättar att han inte har känns sig lika trygg efter bilbränderna.

– Någon slags otrygghet finns det och en viss rädsla finns kvar efter det som hände.

”Vedergällning mot polisen”

Bakgrunden till händelsen är inte helt utredd. Även om flera poliser uppger i utredningen att de ser det som skett som en vedergällning mot polisen efter ett mer intensivt arbete mot gängen. 

– Vi har inte lyckats bena ut motivet. Vi har arbetshypoteser, men jag kan inte spekulera i det när jag inte kan belägga det, säger Mats Ihlbom.

En dryg timme före larmet om bränderna i Frölunda skickades en filmsekvens till GT/Expressen där en maskerad person i svart luvtröja gick till attack mot ”polisen, politikerna och samhället”. 

I filmen kritiserades polisen för trakasserier, socialtjänsten för att rycka bort barn från deras familjer och samhället för att övervakningskameror sätts upp i fattiga områden och inte rika. 

Bland annat beskriver boende i området ett möte på en lekplats kort före händelsen där man tror att flera av de inblandade deltog. En person beskrivs som äldre än de övriga och stod framför de yngre och pratade och gestikulerade. Bilden är från polisens förundersökning.
Foto: Polisen

– Behandla oss som djur och vi ska bete oss som djur. Detta är inget hot, utan enbart för att väcka samhället, avslutade den maskerade personen på bruten göteborgska.

En lokal ungdomspolis skriver i en rapport som ingår i förundersökningen att både budskapet i filmen som skickades till GT/Expressen och den egna erfarenheten från arbetet i västra Göteborg tiden före bränderna får honom att tro att det rör sig om en ”vedergällning mot polisen”, som samordnade attacker i protest mot polisens jobb, ”att förstöra grupperingarnas illegala verksamhet”.

I kundvagnar transporterade bilbrännarna brandbomber och gatstenar.
Foto: Polisen

Bevisningen: DNA-spår

Månaderna före bränderna hade polisen bland annat tagit stora mängder narkotika och vapen från de kriminella miljöerna. 

En annan ungdomspolis uppger att de flesta av de nu sex åtalade är kända av polisen som tillhörande ett ungdomsgäng i Frölunda ”som har en dålig attityd gentemot polis och myndighetssverige”.

Bland bevisningen mot männen finns bland annat DNA-träffar från platsen, en av de misstänkta ska ha lämnat blodspår efter sig.

En mycket stor mängd bilder och filmer från allmänheten ingår i utredningen. Men de har, enligt åklagaren, inte varit någon större hjälp för polis och åklagare då personerna som syns på dem är maskerade.

– De är värdelösa egentligen i det hänseendet, men det visar tydligt vad som hände, säger Mats Ihlbom.

De åtalade, som är i åldern 16-21 år, krävs nu på 2,4 miljoner kronor i skadestånd. Merparten av kostnaderna kommer från skadade bilar.