Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sex orsaker bakom S-bråket i Göteborg

Valvakan i september: glada miner utåt men här började ”Rosornos Krig” ta fart.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Anna Johansson.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Ann-Sofie Hermansson.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Tillsammans på 1 maj med rosor i handen.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Hermansson och Anders Ygeman hejar på Blåvitt.
Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTUR STELLA PICTURES

Den 11 februari kallade huvudpersonerna Anna Johansson och Ann-Sofie Hermansson till var sin presskonferens.

Rosornas Krig hade startat och här får du veta varför.

På presskonferenserna stod det klart att de forna vännerna hamnat på total kollisionskurs. Johansson krävde, i egenskap av ordförande i partiets distriktsstyrelse, Hermansson avgång. Hon hade (nästan) en enig styrelse bakom sig.

Hermansson vägrade avgå.

Vilket skakar partiet rejält. Också på riksplanet, vilket Stefan Löfven förklarat med all tydlighet.

Detta är vad ”Rosornas Krig” i korthet handlar om:

Valresultatet: Allt bottnar i det usla valresultatet 9 september, historiskt låga 20,4 %. 

Politisk inriktning: Trots det dåliga resultatet blev man största parti i Göteborg, men 22 november står det klart att man förlorar makten efter 24 år. Det röd-gröna samarbetet är över. Hermansson har sökt nya partners i stället för att vårda de gamla. Någonstans här börjar internt gnissel trappas upp mot vad som i dag blivit en infekterad konlikt inför öppen ridå.

Personrelationer 1: Ann-Sofie Hermansson har agerat mer självständigt än distriktsstyrelsen och ordförande Anna Johansson önskat.

Personrelationer 2: Hermansson och hennes närmaste man, David Ljung, har hamnat på kollisionskurs med andra framträdande socialdemokrater i fullmäktige. Man tycker att Ljung klampat in för ofta på deras områden. Något som gör att kommunalrådet Shahbaz Khan avgår i början av februari.

Arbetsmiljöproblem: En förlängning av punkten ovan.

Konflikten blir öppen 11 februari: Distriktsstyrelsen kräver Hermanssons avgång, men denne har hittills vägrat. Som en konsekvens av detta kallar man till en extra distriktskongress. Denna skall hållas 3 mars och där kommer 237 delegater rösta om man har fortsatt förtroende för Hermansson eller inte.